Ugrás a tartalomra

Félő, hogy lakott területre zuhan a kínai rakéta

index.hu
Utoljára módosítva
2021. május 08. szombat 13:05
Szombat este vagy vasárnap hajnalban lépnek be a föld légkörébe a kínai Hosszú Menetelés–5B hordozórakéta visszatérő darabjai. Hogy hol, azt egyelőre találgatni lehet, az amerikai Aerospace Corporationnek a légköri belépésre és űrtörmelékre szakosodott központja (CORDS) Új-Zéland mellé lőtte be a visszatérést. A CORDS hangsúlyozza, hogy ez csak feltevés, igazából a jelenlegi föld körüli pályáján a hordozórakéta bárhol beléphet a légkörbe.
Hétvégén fog lezuhanni az irányíthatatlan kínai hordozórakéta

A kínai hatóságok figyelmeztetést adtak ki a Hupej tartományi Sijen városra, mert oda tippelik a lehulló darabok egy részének becsapódását. Nem tudni, mikor és hova zuhan, de Sydney, Rio de Janeiro, New York és Madrid felett is elhaladhat.

A Hosszú Menetelés–5B rakéta segítségével juttatta fel az űrbe Kína április végén a leendő űrállomása főmodulját. A fellövés után a hordozórakéta ideiglenes pályára állt, és megkezdte a „süllyedést”, de a visszatérést alapvetően a gravitációra bízták. Félő, hogy a légkörben el nem égő darabjai lakott területen is becsapódhatnak. 

Bár a kedélyek csillapítása végett a kínai külügyminisztérium közölte, hogy ez nagyon valószínűtlen, tavaly egy hasonló esetben, amikor egy másik Hosszú Menetelés–5B visszatért a földre, Elefántcsontparton, lakott területen hullottak le az el nem égett darabjai. Több épület megrongálódott, csak a csodával határos módon nem sérült meg senki. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!