Ugrás a tartalomra

Felújítják a Miskolc-Belvárosi Református Egyházközség parókiáját

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 21. kedd 09:20
Az 50 millió forintos beruházást a Miniszterelnökség támogatja. A romos épület felújítása már több mint 10 éve tart, eddig 110 millió forintot költöttek az ingatlanra. A tervek szerint két lelkészlakást és hivatali helyiségeket is kialakítanak a csaknem 200 négyzetméteres épületben.

Felülről ázott, alulról nedvesedett és olyan romos állapotú volt a Palóczy utca 19 alatti egykori lelkészlakás, hogy évekig kérdéses volt, érdemes-e megmenteni. 2008-ban szakértői vizsgálatok után döntöttek úgy, hogy hozzákezdenek az egyházi tulajdonú épület felújításához. Azóta 110 millió forintból a víz, a gáz, a szennyvízcsatornát és a villanyvezetékeket kicserélték, újrafedték a tetőt és statikailag is megerősítették az épületet. Belül felszedték a parkettát, lebetonozták az aljzatot, falakat helyeztek át, kicserélték az ajtókat, ablakokat és az összes vezetéket.

Tavaly szeptemberben egy telekhatáron álló melléképület 90 centi vastag fala is átdőlt a szomszéd udvarra egy homokozóra. Ezután az 500 fős belvárosi Református Egyházközség lelkipásztora segítséget kért a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó Bethlen Gábor Alapkezelőtől.

– Megkaptuk azt a támogatást, amelyből 50 millió forintról van szó, és amiből most már az épület külső, belső felújítását be tudjuk fejezni – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Szabó Sándor református lelkipásztor. Hozzátette: jelenleg a belsőépítészeti kiviteli tervek elkészítése van folyamatban.

A pénzből kiépítik a központi fűtést, burkolnak, és külső színezést is kap az épület. A munkák a belső kiviteli tervek elkészítése után kezdődhetnek.

További hírek

Olvasnivaló