Ugrás a tartalomra

A felvételi változások kedveznek a Miskolci Egyetemre jelentkezőknek

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 02. vasárnap 09:19
Nem határoz meg minimumpontszámot a Miskolci Egyetem a 2023-as és 2024-es felsőoktatási felvételi eljárásokban - tájékoztatta szerkesztőségünket az intézmény.

Mint írják, továbbra is kötelező követelmény marad az emelt szintű érettségi vizsga a jogász osztatlan képzésre, az anglisztika és germanisztika alapképzésekre, illetve az angol és német osztatlan tanári képzésre jelentkezők számára. 2024-től a felvételi eljárás során a szakonként elfogadott érettségi vizsgatárgyak köre és szintje módosul. Valamint egyetemi szinten egységesített intézményipont-kategóriákat vezetnek be, az egyes karok esetében pedig speciális intézményi pontkategóriákat is megállapítanak.

A Miskolci Egyetem hallgatói követelményrendszerének átalakítására az idén szeptember 7-én megjelent kormányrendelet adott lehetőséget. Az új szabályozást az ágazatirányító Kulturális és Innovációs Minisztérium kötelezése alapján szeptember 30-áig kellett beilleszteni a Miskolci Egyetem hallgatói követelményrendszerébe. A felvételi eljárás szabályainak vonatkozásában kétéves felmenő rendszert ír elő a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény. Fontos változás, hogy a felvételi eljárás teljes mértékben elektronikus eljárássá alakul, csak ügyfélkapun keresztül lehet a jelentkezést hitelesíteni.

A változások főszabály szerint a 2024. évi általános felsőoktatási felvételi eljárástól kezdve érvényesülnek. De azok a módosítások, amelyek a jelentkezők számára kedvezőek, már a 2023. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban alkalmazandók. Ennek alapján már a jövő évi felvételi eljárásban nem lesz kötelező a jogszabályi minimumpont – alap- és osztatlan képzésben 280 pont, mesterképzésben 50 pont – alkalmazása, így a felsőoktatási intézmények maguk határozhatnak meg felvételi minimumponthatárt. A 2023-as és 2024-es általános felsőoktatási felvételi eljárásban nem határoz meg minimumpontszámot a Miskolci Egyetem.

A felsőoktatási intézmények a jövőben maguk határozhatják meg az egyes szakokon az érettségi pontok számításához előírt érettségi vizsgatárgyak körét és szintjét, ugyanakkor megszűnik a kötelező emelt szintű érettségi előírás. A 2023-as eljárásban azonban a tárgyak körét módosítani nem lehet, csak az elvárt szintet határozhatják meg a felsőoktatási intézmények. Az új hallgatói követelményrendszer, amely érinti az alap- és osztatlan képzést a 2024. évi felvételi eljárásban, a Miskolci Egyetem honlapján lesz elérhető. Itt lehet tájékozódni arról, hogy melyek a szakok elvárásai szerint összeállított érettségi vizsgatárgyak, tanulmányi pontok számításában választható középiskolai tantárgyak és érettségi vizsga-tárgyak, valamint elérhető lesz a plusz pontként figyelembe vehető intézményi pontkategóriák listája a Miskolci Egyetem honlapján.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!