Ugrás a tartalomra

Fenntartható módon, a lehető legjobb színvonalon

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. november 20. szombat 09:44
A Miskolc Holding Zrt. tizenöt éves fennállása alkalmából készült, tagvállalatokat bemutató sorozatunkban ezúttal az MVK Zrt. munkáját ismerhetik meg az olvasók.

Magyarországon a vidéki városok közül elsőként Miskolcon indult el a villamosközlekedés 1897-ben, majd több mint fél évszázaddal később, 1948-ban kezdődött meg a városon belüli menetrendszerű autóbusz-közlekedés. Az új évezredbe lépve mérföldkőnek számított az MVK életében a 2006-ban elindított Miskolc városi villamosvasút fejlesztése Európai Uniós nagyprojekt, melynek során 2015-re megújult 9,6 kilométer, és meghosszabbítottak 1,6 kilométer városi villamosvasúti pályát, valamint harmincegy új típusú, alacsonypadlós Skoda villamos állt forgalomba.

Egy újabb nagy lépés a miskolci közlekedési vállalatnál a környezetkímélő gázüzemű autóbuszok üzembehelyezése. A környezetbarát, tiszta technológia felhasználásával egy gázüzemű autóbusz 98 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot juttat a város levegőjébe, mint a dízelmotoros változat. Negyven szóló és harmincöt csuklós CNG üzemű autóbusz kezdte szolgálni a miskolciakat 2016 márciusában.

– Az MVK – Covid-járvánnyal terhelt – jelenlegi nehéz időszaka ellenére is a folyamatos fejlesztésre törekszünk – mondta Demeter Péter vezérigazgató. – Ezért elektromos autóbusz beszerzésére és az összes autóbusz egyidejű töltésére is alkalmas töltőinfrastruktúra kiépítésére nyújtottunk be pályázatot a Zöld Busz Programban. Az elnyert pályázat eredményeként tíz városi, háromajtós, alacsony belépésű szóló autóbusszal bővül az MVK járműflottája. A tisztán elektromos meghajtású járművek várhatóan 2022 nyarától látnak el helyi közösségi közlekedési feladatokat Miskolcon. Az utazási szolgáltatások színvonalának emelése mellett a társaság kiemelt célja, hogy csökkentse járművei károsanyag-kibocsátását.

A környezetvédelem mellett az MVK Zrt. elkötelezett az okosváros program mellett is. Az új villamosok után a CNG típusú autóbuszok forgalomba állásával ezeken a járműveken is díjmentesen lehet internetezni. Miskolcon a város egyéb szolgáltatásai mellett a közösségi közlekedés is folyamatosan fejlődik és „okosodik”: a WIFI szolgáltatás segítségével az utasok könnyedén megtervezhetik utazásukat a Google Maps felületén, valamint csatlakozhatnak az MVK Zrt. Facebook- és Instagram-oldalához, ahol minden hasznos utazási információról értesülhetnek.

Egy újabb projekt eredményeként pedig olyan utastájékoztató-rendszer alakult ki az elmúlt években Miskolcon, amelynek köszönhetően valós idejű információk érhetők el a megállókban. Több mint száz helyszínen, a kihelyezett LED-kijelzőkön a pontos idő mellett az érkező és induló járatok száma, útirányuk, és az indulásig hátralévő pontos idő is megjelenik. A táblákon szöveges tájékoztatást nyújtanak a forgalmi változásokról és az esetleges zavarokról. A segítséggel élők közlekedését is igyekeznek megkönnyíteni az információ hangalapú közvetítésével, egy nyomógomb segítségével.

Jegyautomata a Miskolci Egyetemen, MiNap-archív; Fotó: Mocsári László

Fejlődik az értékesítési rendszer is. 2020-ban – a veszélyhelyzetre való tekintettel – bevezették Miskolcon a mobiljegy-applikációt, mellyel a nap 24 órájában bárhonnan lehetőség nyílik az utasok számára jegy- és bérletvásárlásra. Az alkalmazásban elérhető miskolci jegyek és bérletek palettája hónapról hónapra folyamatosan bővült. Induláskor tizennégy díjtermék volt elérhető mobiljegy formában, mára pedig már harmincegy jegy- és bérlettípusból lehet választani.
2021 októberétől az MVK húsz új, a mai kor követelményeinek megfelelő, a legtöbb jegy- és bérlettípust árusító, bankkártyaterminállal rendelkező automatával bővül Miskolcon.

– A vállalat vezetése és közel hétszáz munkavállalója nap mint nap azon dolgozik, hogy az önkormányzat által megrendelt szolgáltatást fenntartható módon és a lehető legjobb színvonalon teljesítse. Emberileg és szakmailag is remek kollégákkal vagyunk körülvéve; sokan vannak, akik már több évtizede szolgálják a miskolci tömegközlekedést – jellemezte a közösséget Demeter Péter vezérigazgató. – Számos, országos szinten is elismert eredményt tudunk felmutatni. 2018-ban sikeresen szerepeltek kollégáink az Autóbuszvezetők Európa-bajnokságán Berlinben, valamint ugyanebben az évben és egy évvel később, 2019-ben is az országos járművezetői versenyen az autóbusz kategória első helyezettje lett az MVK. 2019-ben az MVK megnyerte a Közúti Utaskapcsolati Dolgozók Országos Versenyét, melyet 2021-ben sikerült is megvédeni.

A hamarosan útnak induló adventi villamos közlekedése pedig már hagyománnyá vált Miskolcon, az ünnepi díszbe öltöztetett szerelvény eddig négyszer nyerte el Európa legszebb adventi villamosa címet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!