Ugrás a tartalomra

A fényt ünnepelték – hanukai gyertyagyújtás Miskolcon

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. december 07. kedd 15:30
A hagyományoknak megfelelően idén is több budapesti és vidéki helyszínen, köztük Miskolcon is fényt gyújtott az EMIH a köztereken felállított hanukiákon.
Hanukai gyertyagyújtás Miskolcon. Juhász Ákos képgalériája

Hanuka alkalmából gyújtották meg a Centrum elé kihelyezett óriás hanukia gyertyáit vasárnap délután. Az esemény a Sabbathsong Klezmer Band rövid műsorával kezdődött, majd előbb Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Veres Pál, Miskolc polgármestere és Fuchs Yoshua, az EMIH miskolci rabbija mondott ünnepi beszédet. 

Köves Slomó. Fotó: Juhász Ákos

Köves Slomó elmondta, az EMIH a hagyományoknak megfelelően idén is több budapesti és vidéki helyszínen gyújt fényt, a köztereken felállított hanukiákon. A hitközség vezetője felidézte a Makkabeus szabadságharcosok a szír-görög megszállókkal szemben aratott győzelmének történetét, majd kijelentette: a hanuka ünnepe két csodáról is szól. 

– Szól a győzelem csodájáról, hogy a kevesek győznek a sokak felett, hogyha az igazukért harcolnak, és szól a lángok, a fény csodájáról. De mind a két csodához szükség van arra, hogy meggyújtsuk a lángot. Ha mi megtesszük a magunkét, akkor az örökkévaló is hozzáteszi az övét. Ha mi készek vagyunk kiállni az identitásunkért, akkor az örökkévaló is ad nekünk kellő erőt és bátorságot. Ha mi készek vagyunk meggyújtani ezt a lángot, segíteni valaki másnak, meggyújtani valaki másnak a szívében a lángot, akkor az sokkal tovább fog élni, és sokkal több fényt fog árasztani, mint ahogy gondoltuk volna – mondta Köves Slomó.  

Veres Pál. Fotó: Juhász Ákos

– Kultúránk sokszínűségét adják vallási, társadalmi hagyományaink, szokásaink. Ezek megtartása és megismertetése mindannyiunk felelőssége. Ha nem ápoljuk szokásainkat, nem tartjuk meg ünnepeinket, később nem lesz mit átadni és megmutatni az utánunk jövő generációk számára – ezt már Veres Pál polgármester jelentette ki az ünnepen. „A hanuka ünnepe egyben az élet ünnepe is. A  gyertya meggyújtásával ugyanis nem csupán a fényt, hanem magát az életet is ünnepeljük. Elmondható tehát, hogy ez az ünnep olyan üzenetet hordoz, ami minden ember számára értéket képvisel, függetlenül nemzeti, vagy vallási hovatartozásáról” – tette hozzá. 

Fuchs Yoshua. Fotó: Juhász Ákos


Fuchs Yoshua, az EMIH miskolci rabbija végül a hanuka ünnepe és a koronaírus-világjárvány összefüggéseiről beszélt. „Isten nemcsak azokban a napokban tett csodákat, hanem most, ezekben a pillanatokban is. A görögök idejében a zsidók nem fejezhették ki magukat szabadon. A hanuka ünnepe ezen korlátozások alóli felszabadulást jelenti. Sajnos ezekben a napokban is valamiképp hasonló korlátozásokkal kell együtt élni olyan értelemben, hogy nem lehetünk teljesen önmagunk és szabadok a koronavírus miatt. Hiszek benne, hogy hamarosan túl leszünk ezen, és jövőre már szabadon, korlátozások nélkül ünnepelhetünk. Bízom benne, hogy mihamarabb együtt terjeszthetjük a fényt ebben a csodálatos városban, Miskolcon!” – jelentette ki. 

Fotó: Juhász Ákos

Hanuka, a fények ünnepe
Hanukát másként a fények ünnepének is nevezik. A zsidóság ilyenkor, arra emlékezezik, hogy időszámításunk előtt 165-ben a Makkabeus szabadságharcosok, győzelmet aratva a szír-görög megszállók felett, visszafoglalták a jeruzsálemi szentélyt. A templomban ugyanakkor mindössze egy napra elegendő kóser olajat találtak, amivel lángot gyújthattak a szent gyertyatartóban, a menórában. Ám a hagyomány szerint ekkor csoda történt: az egy napra elegendő olaj, nyolc napon át égett. Ennek emlékére az ünnep első napjától kezdve minden este, eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és olyan helyre teszik a gyertyatartót, a hanukiát, ahol hirdethetik az isteni csodát.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!