Ugrás a tartalomra

Fiatalít a rendészet

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2022. július 05. kedd 12:13
Gyakorlatukat töltik a Szemere rendészetis diákjai a MIÖR-nél, ami mindkét fél számára hasznos: a fiatalok tapasztalatot szereznek, a szervezet pedig új munkatársakkal bővülhet, ha azok letudták az iskolát.
Fotók: Mocsári László

- Az eligazítás után járőrfeladatokat látunk el nap közben, igyekszünk kiszűrni a szabálysértéseket. Nincs sok akció, de így van ez jól - mesél az első napok tapasztalatairól Jablonkai Péter. A Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium rendészeti szakon harmadikos diákja ezen a vonalon szeretne továbbtanulni - nem tartja elképzelhetetlennek, hogy idővel a MIÖR munkatársa legyen.

- Eddig nagyon tetszik a szakmai gyakorlat, a legfontosabb terepen megszerezhető alapokat itt meg tudjuk szerezni. Hamar kiderül, ha valakinek nem való ez a pálya - szűri le hamar a legfontosabb tanulságokat Péter.

Kísérik a rendész járőröket a miskolci utcákon, megismerik a térfelügyeleti rendszert, és közben ezernyi olyan tapasztalatra, tudásra tesznek szert, ami nincs benne a tankönyvekben. Orgona Martin is a gyakorlat hasznosságát emeli ki.

- Örülök, hogy ki tudom magam próbálni, diákként jó lehetőségnek tartom, hogy belelássak egy szervezet működésébe, mindennapjaiba. A tapasztalataimra majd tudok építeni, ha befejeztem a tanulmányaimat - mondja.

Az együttműködést a Szemerével tavaly kezdte meg a miskolci önkormányzati rendészet, ezt a hagyományt viszik tovább idén is. A héten indult el az egyhetes szakmai gyakorlat, amit kifejezetten rendészeti szakos diákoknak találtak ki. A hasznáról a MIÖR igazgatója beszélt a Miskolc Televízió riporterének.

- Megismerik a rendészet szervezeti felépítését, és belelátnak a járőrszolgálati tevékenységbe, a mezőőri munkába, a térfelügyeleti szolgálat tevékenységébe, az ügyeleti tevékenységbe, a hatósági csoport munkájába - sorolja Vincze Csaba.

Hozzáteszi, az elmúlt két évben jelentősen megfiatalodott a rendészet személyi állománya; sokan mentek nyugdíjba, van egyfajta fluktuáció - az ő pótlásukra igyekeztek minél fiatalabb, agilisabb fiatal kollégákat verbuválni.

- Ez már részben sikerült is, a gyakorlatot töltő diákokat visszavárjuk. A tavaly végzettek között van olyan, aki itt kapott kedvet, lendületet, hogy a sorainkba álljon. Ő ma már a közterületen végez szolgálatot - mutat rá az igazgató.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!