Ugrás a tartalomra

Filmszakmai alapkönyveket is bemutattak a Cinefesten

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. szeptember 22. szerda 11:37
Jól mutatja a Cinefest sokszínűségét, hogy a fesztivál több szakmai könyvbemutatóval is várta vendégeit. A Magyar Művészeti Akadémia két kiadványát ismertető programon a szerzők mutatták be a Magyar Producerek I. és a Film és jog a gyakorlatban című kiadványokat.

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál számos filmszakmai programmal készült a mozgókép szerelmeseinek. Ezek részeként hat könyvet mutattak a bő egy hét alatt a szerzők, érintettek részvételével.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének legfrissebb kiadványai közül kettővel ismerkedhettek meg a látogatók ezen az alkalmon. Kocsis Miklós, a kutatóintézet igazgatója elmondta, hogy a kötetek abba a kiadói folyamatba illeszkednek, amelynek célja a filmes világ eddig a nézők számára ismeretlen részeit megmutatni.

Fotó: Horváth Csongor

Ilyen Kollarik Tamás Magyar producerek I. című munkája, amely ma is élő, nagy alkotások létrejöttét menedzselő producerekkel készült interjúkat tartalmaz. A szerkesztő reményei szerint a tantervek része lehet a gyűjteményük, illetve később kutatási alapanyaggá válhat. Hozzáteszi: a könyv egy folyamat része, hiszen korábban animációs alkotókkal és forgatókönyvírókkal készült beszélgetéseket is lejegyeztek.

A szerző Takó Sándorral közösen jegyzett Film és jog a gyakorlatban című kiadványa egy másik sorozatba illeszkedik bele. Kollarik Tamás úgy definiálja ezt, mint ami szakmai kutatásokat, tanulmányokat gyűjt össze. A mostani kötet a filmgyártás magánjogi részére fókuszál. Tulajdonképpen az alkotók számára egy összegzés arról, milyen jogi feladatokkal, problémákkal szembesülhetnek a munka során.

A szerző hozzáteszi, hogy az eddig megjelent könyvek már bekerültek a felsőoktatásba: vagy részei a tananyagnak, vagy ajánlott szakirodalomként szerepelnek az óraleírásokban.

A Cinefesten bemutatták továbbá – a szintén a Magyar Művészeti Akadémia gondozásában megjelent – Bódy Gábor Egybegyűjtött filmművészeti írások 3. című könyvét, illetve az Örök varázs – Tóth János kinematográfus elnevezésű monografikus elemzést és egyben interjúkötetet.

A FilmHungary kiadásában megjelenő „Magyarok Hollywoodban” sorozat részeként két újabb könyvvel ismerkedhetett Miskolcon a látogató. A Zukor Adolf és a Fuchs Vilmos önéletrajzát feldolgozó alkotások évtizedekkel az eredeti kiadásuk után végre magyarul is olvashatók.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!