Ugrás a tartalomra

Fokozatosan nyit újra a múzeum

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. május 13. csütörtök 15:09
Május 20-ától várja látogatóit (védettségi igazolvánnyal) a Herman Ottó Múzeum. Több helyszínen kínálják még ki nem futott tárlataikat, de már készülnek új kiállítások bemutatására is. Programok is bőven lesznek.
Fotó: Mocsári László

A fokozatos újranyitást látja járható útnak a Herman Ottó Múzeum vezetése. A Görgey utcai épületet március 16-ától bővítik, de várják régi és új látogatóikat, védettségi igazolvánnyal. Erről Szolyák Péter igazgató beszélt sajtótájékoztatón. – Főépületünkben a Pannon-tenger Múzeum három tárlata látogatható május 20-ától: az Őserdei ösvényeken, A Kárpátok ásványai és a Dinók földjén. Ezeken túl a Képtár is nyitva van, aminek magját jelenleg most még a Petró-gyűjtemény adja, de a felújítás után a Kövesi-gyűjteménnyel bővül. Új formájában majd csak jövőre látható – mondta az igazgató, aki hozzátette, számos kedvezményt kínálnak. – Szeretnénk előnyben részesíteni az egészségügyi dolgozókat, akiknek családjukkal együtt nyolcvan százalékos kedvezményt biztosítunk a veszélyhelyzet végéig. Az önkormányzati fenntartású intézmények munkavállalói pedig ötven százalékos kedvezménnyel léphetik át kapuinkat családjukkal – mondta. 

Az intézmény árai nem változtak, a biztonság érdekében azonban azt kérik látogatóiktól, használják maszkjukat a kiállítóterekben. 

A Görgey utcai épületen túl

A lillafüredi Herman Ottó Emlékház ez év végére új állandó tárlattal bővül, Vendégségben Herman Ottónál címmel. A Pele-lak nyáron végig nyitva lesz, hogy különböző rendezvényeket fogadjon. 

Hajdu Ildikó általános igazgatóhelyettes arról számolt be, több kiállítást is meghosszabbítottak június 6-áig azok korábbi rövid nyitvatartása miatt. – F. Balogh Erzsébet Hazatérés című tárlata a Rákóczi-házban látogatható május 20-ától. Ez egy Miskolcról indult alkotóművész nagyon izgalmas anyaga. Az emberi test teljesítőképességét ábrázoló Teljesítmény című kiállításunkat is meghosszabbítottuk, mint ahogy a Budapesti Illusztrációs Fesztivál tárlatát is. Június 12-ére tervezzük az elmaradt XXV. Miskolci Téli Tárlat megnyitását – sorolta, hozzátéve szeptember 19-éig látogatható az iskoláknak is ajánlott Sziklától a kőbaltáig. Május 27-én a Miskolci Galériában nyílik a Mazsaroff-díjas Dombovári Ágnes kiállítása. 

A Petró-ház csak június 26-án nyit, mert ott egy új kiállítást állítanak össze: a Szalay Lajos művészetében megjelenő harcot elegyítik a vágó-, szúró- és lőfegyverek anyagával. 

További, kiállításokon túli programok

Május 20-án az F. Balogh Erzsébet Hazatérés című kiállításához kapcsolódó katalógust mutatják be a Rákóczi-házban. Május 25-én és 28-án indul a 25 éves Színészmúzeum jubileumi rendezvénysorozata. Május 26-án a Pilinszky közelebb sorozat első élő rendezvényén az Utolsó távirat című projekt lesz ugyanitt. 

Az Alkotóházba újra várják a művészeket és a növendékeket. Szeretnék megünnepelni az idén százéves művésztelepet, ahol több száz alkotó is megfordult. 

Minden egyes kiállítóépület esetében a nyitvatartás az elmúlt évekhez hasonlóan változatlan marad (kedd-vasárnap 09.00-17.00). Az idei évtől már SZÉP-kártyát is elfogadnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!