Ugrás a tartalomra

Földrészeken át keresték a hosszú élet titkát

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 06. szerda 21:54
A színek világa és az idősödés tudománya címmel szervezett kerekasztal beszélgetést szerdán a MTA Miskolci Területi Bizottságának Társadalom- és Humántudományi Gerontológia Munkabizottsága. Az előadások során megismerkedhettünk a "kék zónákkal" - ahol nem ritka a századik születésnap - és az emberi élettartamot befolyásoló tényezőkkel is.
Fotó: Mocsári László

Napjainkban egyre többen érdeklődnek a "hosszú élet titka" iránt. Erről a témáról, „Élet a kék zónákban” címmel tartott kerekasztal beszélgetésre is lehetőséget adó előadást Simigné Fenyő Sarolta, nyugalmazott egyetemi docens. A hallgatóságot a rendezvényen a Föld olyan távoli régióiba is elkalauzolta, ahol az emberek sokszor 100 évnél is tovább élnek, egészségesek, gondtalanok és boldogok.

Mint elhangzott, a földkerekségnek jelenlegi tudomásunk szerint öt ilyen - "kék zóna" nevet viselő - régiója van. Ezek közül három sziget, egy félsziget egy pedig egy modern amerikai kisváros: A szigetek: a japán Okinawa, az olasz Szardínia,és a görög Ikarosz. A félsziget a Costa Ricában található Nikoya, a kisváros pedig az Egyesült Államokban, Kaliforniában található település, a Hetednapi Adventisták otthona, Loma Linda.

– A három szigeten az emberek egészen kezdetlegesnek mondható körülmények között élnek. Ugyanakkor az amerikai kisvárosban egyetem, roppant fejlett kórház és szívsebészeti központ is működik. Az öt kék zóna közös jellemzőire kell hát fókuszálnunk, ha a hosszú élet titkát keressük. Fontos kiemelni, hogy ezek az emberek nem csupán egészségesen, de mértékletesen és szeretetben is élnek. Békések, kerülik a stresszt - emelte ki Simigné Fenyő Sarolta
 

A következő előadás a mesterségesen előállított színek világába kalauzolt el minket. Dadvandipour Zsuzsa azt mutatta be, milyen szerepet tölthetnek be a színek az orvoslásban. Befejezésként pedig  Amtmann-né Hédervári Zita ipírművész az időskorúakat ábrázoló festményekről tartott bemutatót, az esemény moderátora Dobos László, a munkabizottság titkára volt. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!