Ugrás a tartalomra

Folyamatosan dolgoznak a viharok okozta károk helyreállításán

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. június 27. szombat 13:54
Többször is rendkívül heves és özönvízszerű esőzésekkel kísért vihar csapott le Miskolcra pénteken délután és a péntekről szombatra virradó éjszaka. A hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék miatt helyenként villámárvíz alakult ki, egyes területeken zúzott követ, sarat és más hordalékot mosott az utakra a zivatar, és a tűzoltóknak is több helyen kellett szivattyúzniuk, vagy veszélyesen megdőlt, kidőlt fákat kivágniuk, feldarabolniuk.
Veres Pál polgármester a helyszínen tájékozódott a mentési munkákról. (Fotó: Végh Csaba)

Veres Pál, Miskolc polgármestere folyamatosan követte az eseményeket, egyes helyszíneken személyesen tájékozódva a védekezési, kárelhárítási munkálatokról, közreműködve azok szervezésében, irányításában.

Borsod megyében az ítéletidő által egyik leginkább sújtott település Miskolc volt, a katasztrófavédelem és a város szakembereinek körülbelül 50 helyszínen kellett szinte egyidőben beavatkozniuk. Miskolcon olyan nagy mennyiségű csapadék hullott le olyan rövid idő alatt és olyan intenzitással, hogy arra előre felkészülni lehetetlen lett volna.

A katasztrófavédelem, az önkormányzat és a Miskolc Holding tagvállalatainak szakemberei azonnal megkezdték a károk felmérést, és ahol erre lehetőség volt, a helyreállítási munkákat.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft-nél az extrém időjárás miatt elrendelt készenlét péntek délután gyorsan átalakult tényleges munkavégzéssé: 4 gépkocsi és 10 fő végzett munkálatokat a Pece pataknál, illetve a Mária és a Tópart utca sarkánál.

Szombaton már 74 fő, 11 kisteherautó, 2 nagyteherautó és 2 rakodógép kapcsolódott be a munkálatokba, folyamatosan járva a várost, a vihar okozta károkat elhárítva, magassági ágvágóval, láncfűrésszel levágva a leszakadt faágakat, illetve a magasabb helyekről a víz által lesodort zúzalékot eltávolítva az utakról. A Szinva teraszt nagynyomású tisztító-berendezéssel és fertőtlenítővel mosták át.

A Mivíz Kft-nél 15 óra után a csatornatisztító készenlétes dolgozókat is berendelték, mert több utcában is szennyvíz és csapadékvíz túlfolyások történtek, a szakemberek emiatt duguláselhárítási, felszíni tisztítási és fertőtlenítési munkákat végeztek 21 óráig, két speciális géppel.

A Major és a Napfürdő utcánál a Pece patak kiöntése miatt egy kombi csatornatisztító gép dolgozott. Két árokásó munkagép 17:00-től 20:00 óráig egyrészt az Árok utca és a Pallos utca közötti részen a Pece I-II rács tisztítását, az övárok és az úttest iszaptalanítását végezte, illetve a Napfürdő - Major - Mátyás - Pacsirta utcák találkozásánál kikotorták a rácsszemetet és a Major utcai átereszt is kitakarították. A munkálatok szombaton is folytatódtak.

Az MVK Zrt-nek péntek délután a többszöri intenzív eső miatt több forgalmi akadállyal is szembe kellett néznie: a Repülőtéri úti alujáró, a Fürdő út lezárása és az Árok úton, a Forrásvölgy megállóhely után kiöntött patak miatt több járat is terelt útvonalon közlekedett.

Jelenleg újabb forgalmi akadályról nem tudunk, az MVK Zrt. járatai a meghirdetett menetrend szerint közlekednek.

Az ítéletidő okozta károk teljes felmérése és helyreállítása folyamatosan zajlik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!