Ugrás a tartalomra

Francia lapszemle: Koppenhága a világ első kerékpáros városa

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 09. szerda 16:00
Frank Jensen, Koppenhága polgármestere: „A környezetvédelmi fordulat csökkenteni fogja a széndioxid kibocsátást, ugyanakkor javítja az élet minőségét is.”

Október 9 és 11 között 70 polgármester vesz részt a Cities 40, 40Város csúcstalálkozón. A nagyvárosok hálózatát a párizsi polgármesternő Anne Hidalgo irányítja 2016 óta. Az idei találkozó helyszíne Koppenhága, az a város, amelyik már 2025-től szeretné elérni a karbon semlegességet.

A dán főváros már rendezett C40 csúcsot tíz évvel ez előtt. Koppenhága itt jelentette be a 2025-ös céldátumát. Frank Jensent egy évre rá választották meg polgármesterré, és most tölti a harmadik ciklusát. Szerinte jó úton van a városa a nagy cél elérésében.

2009 óta tíz év telt el, milyen konkrét eredményeket sikerült elérni, kérdeztük a polgármestert?

2005 óta pontosan 45 %-al csökkentettük a város CO2 kibocsátását, köszönhetően egy teljesen új fűtési rendszernek. A rendszert az áramtermelés során felszabaduló hővel és a hulladék elégetésével nyert hővel tápláljuk.

Nyáron pedig a klimatizációt a tenger vízének alacsonyabb hőfoka biztosítja.

A tömegközlekedés terén is gyökeresen változtattunk. Koppenhága a világ első kerékpáros városa. A kerékpár nálunk életmóddá vált, amire büszkék vagyunk.    

De ezzel nem elégedhetünk meg és ezért fokozatosan áttérünk a tiszta energiával hajtott járművekre. Koppenhága szeretne példát mutatni a világ városainak és megmutatni, hogy a nagyvárosok a lehetnek a környezetvédelmi fordulat motorjai.

További hírek

Olvasnivaló