Ugrás a tartalomra

Gulyás: május 28-ától lehet lagzit tartani

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. május 13. csütörtök 13:10
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint pünkösd után lehet meg az ötmillió beoltott, utána már nem a vakcinák száma lesz a probléma, hanem az, hogy a jelenlegi adatok alapján akkorra elfogynak a regisztráltak.

 
Közelít négy és félmillióhoz az oltások száma – ezzel kezdte mondanivalóját a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön. Gulyás Gergely elmondta, hogy csütörtökön elkezdődött a 16-18 évesek oltása, 96 ezren regisztráltak, keddig oltják őket. A 144 ezer megmaradt Pfizer vakcinát is felhasználják, erre az SMS-t kapók regisztrálhatnak.

Mint fogalmazott, várhatóan pünkösd után lesz meg az ötmillió beoltott, így a jövő héten dönt a kormány a további enyhítésekről. Ami biztos: május 27-e éjféltől lehetőség van a lakodalmak megtartására, akkor is, ha nincs még ötmillió beoltott. Ennek oka az, hogy a lakodalmak tervezéséhez elengedhetetlen a dátum kijelölése.

A kormány döntése értelmében a külföldön beoltott magyarok is fognak kapni védettségi igazolványt, a hivatalos eljárásrendet jövő héten hozzák nyilvánosságra.

A miniszter szerint fontos esemény, hogy a WHO elismerte a Sinopharmot, ami a magyar döntést is igazolta. Itthon már a lakosság 56 százaléka be van oltva, ezzel továbbra is "oltási Európa-bajnok" lehet Magyarország, hamarosan meglesz a nyájimmunitás is.

Gulyás azt mondta, jelenleg már az összes regisztráltat be lehetne oltani egy nap alatt, de a vakcinák közötti válogatás lassítja a tempót. A kormány úgy számol, hogy május végén, pünkösd környékén lesz meg az ötmillió oltása, utána viszont már az lesz a gond, hogy elfogynak a regisztráltak. 

- Már látszik, hogy nő a védettség, a halálozások száma csökken a fertőzésszámmal együtt, de egyelőre azt kérjük, hogy a járványügyi szabályokat továbbra is tartsa be mindenki – hangsúlyozta a miniszter.  

Gulyás szerint Magyarország két hónappal előbb éri el azt a védettségi szintet, amit Európa csak később fog, a szolgáltatásokat védettségi igazolvánnyal lehet majd igénybe venni, "ezt követően szűnhet meg a korlátozások nagy része."

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, megszervezhetőek lesznek június elsejétől a nyári gyerektáborok is. Hozzátette, készült egy telefonos védettségi-app, amivel igazolni lehet, hogy valaki megkapta az oltást. Az appot hamarosan élesítik. Ez az EESZT adataira épül, hitelesítésük egy QR kóddal történik, és ezzel is lehet majd igazolni a védettséget.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!