Ugrás a tartalomra

Harmónia a Hermanban

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. szeptember 25. szombat 10:05
Sokszínű programkínálattal és kedvezményekkel várja látogatóit a Herman Ottó Múzeum a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválján.
Fotó: Juhász Ákos


Közel százharminc hazai múzeum több mint hatszázféle különböző programmal, összesen közel ezerkétszáz eseménnyel csatlakozik országszerte a szeptember 27. és november 11. közötti tizenhatodik Múzeumok Őszi Fesztiváljához.

Az idei fesztivál szlogenje a Múzeumi Harmónia, erre törekszik programjaival a vidék legnagyobb múzeumaként a Herman Ottó Múzeum is. Az intézmény rendezvényeivel illeszkedik ahhoz a kilenc programtematikához, amelyet a fesztivál szervezői idén zászlajukra tűztek.

Változatos programok

A múzeum programpalettáján kiemelt szerepet kap a zene, így folytatódik a Bartók Plusz Pilinszky plusz ÉN-sorozat az idén huszonöt éves Színészmúzeumban, illetve zenés tárlatlátogatásokkal, koncertekkel, valamint zene-tematikus előadásokkal várják a látogatókat. De egy különleges jógaórára, vagy éppen óriásmandala-festésre is készülnek az érdeklődő múzeumbarátok számára.

A fesztivál ideje alatt az intézmény kulisszatitkaiba is betekintést nyújtanak. A „Tiétek is a múzeum!” mottó jegyében a rendvédelmi dolgozók és a felsőfokú intézményekben oktatók számára külön programokkal készülnek mindamellett, hogy a koronavírus-járvány alatt a frontvonalban helytálló egészségügyi dolgozók továbbra is élhetnek a kedvezményes belépési lehetőséggel.

De nem maradnak el azok a nívós szakmai programok sem, amelyek a miskolci múzeum ismérvei, így többek között várostörténeti konferenciával, új kiállításokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, valamint régi-új múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is készülnek.

A részletes programkínálat, a vonatkozó jegyárak a múzeum honlapján érthetők el.

Nemes céllal

A Múzeumok Őszi Fesztiválját először 2006-ban rendezték meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A programsorozat koncepciójának és tematikájának kidolgozására a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) kapott megbízást a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) Közgyűjteményi Főosztályától.

A rendezvény fő célja a kezdetek óta változatlan: a múzeumok széles körű népszerűsítése. - Szándékunk volt a figyelmet nemcsak ráirányítani a múzeumokra, hanem fent is kívántuk tartani az érdeklődést, élményt nyújtó, korszerű oktató, szórakoztató, évről évre megújuló programokkal. Arra törekedtünk, hogy a lehetőségekhez képest minél több múzeum, különösen vidékről, csatlakozzon az eseményhez - írják a rendezvény honlapján az alapítók.

Az idei, tizenhatodik fesztivál arra kíván rávilágítani, hogy a kulturális intézmények, és ezen belül a múzeumok, miként tudnak az egészség, a testi és a szellemi egység létrejöttéhez hozzájárulni - idézte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár üzenetét Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) múzeumi főosztályának vezetője.

További hírek

Olvasnivaló