Ugrás a tartalomra

Három időpontban írhatják meg a középiskolai felvételit

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 25. hétfő 16:28
Kevesebb mint egy hónapig tart még a felvételi időszak a középiskolákban, február 19-éig kell eldönteni a nyolcadikosoknak, hol szeretnének továbbtanulni.
Kis Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja | Fotó: Mocsári László

Hiába okoz a járvány az élet számos területén változásokat, vannak olyan dolgok, amik – ha nem is pontosan a megszokott menetrenddel - az eddigi évek gyakorlatához hasonlóan folynak. Ide sorolhatjuk a középiskolai felvételi szezonját, ami jelenleg is tart: kevesebb mint gey hónap van hátra belőle. Február 19-éig kell eldönteni az általános iskolák végzős diákjainak, hogy hol szeretnének továbbtanulni, mely intézmények szimpatikusak a számukra: eddig kell beküldeni a kinyomtatott és aláírt felvételi lapokat az azokon feltüntetett címre. Azonban a megadott határidő mellett is vannak megjegyzendő, fontos dátumok.

- Ez egy speciális év a vírus miatt, így érdemes jobban végiggondolni a tanév menetét, tájékozódni a fontosabb teendőkről – fogalmazta meg véleményét a Miskolc Tv kamerái előtt Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum (MSZC) kancellárja. – Az első fontos dátum január 23- a volt. Ekkor tartották a központi írásbeli felvételi vizsgákat a középiskolákban. Nem minden intézményben van egységesen kötelező írásbeli felvételi, azok hirdetik meg ezt, amelyeknél túljelentkezés volt.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mi lesz azokkal a tanulókkal, akik nem tudnak az első időpontban megjelenni – például koronavírus-fertőzés miatt. A kancellár elmondta, hogy alapvetően minden évben hirdetnek pótidőpontot, ami idén január 28., csütörtök, 14 óra. 2021-ben viszont ezen felül is megjelölnek egy időpontot az esetleges pótlásra. - A kiadott miniszteri rendelet szerint február 5-én 14 órától is megírhatják a írásbelit azok a tanulók, akik valamiért nem tudtak megjelenni a korábbi felvételiken.

Mindemellett Kiss Gábor felhívja a diákok figyelmét, hogy mindenki menjen el az első adandó alkalommal, amikor megteheti. A kancellár azt is elmondta, hogy a körülményekhez képest igyekeznek a biztonságos környezetet megteremteni. A vizsgákat ezért a tavalyi érettségikhez hasonló szabályok mellett tartják majd. Az MSZC-nek tizenegy iskolája van jelenleg, ahová felvételizhetnek a nyolcadikosok, ebből kilenc intézmény miskolci.
- Úgy vélem, a megújult képzési rendszerben széles kínálatot nyújtunk: 24 ágazatban történik középiskolai képzés, mi ebből 19-ben jelen vagyunk. Több mint száz szakmai kimenetet kínálunk ezáltal a jelentkezőknek.

A Miskolci Napló szombaton megjelent lapszámának Pályaválasztás oldalát ITT olvashatják el. 

További hírek

Olvasnivaló