Ugrás a tartalomra

Eloltották a bükki erdőtüzet!

Bódogh Dávid|F. Kaderják Csilla|Horváth Csongor|Kujan István| Mocsári László|Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. július 02. szombat 07:36
Nagy erőkkel védekeztek a megye tűzoltóegységei, így a Bükk-fennsíkon péntek délután kitört erdőtüzet végül szombat kora hajnalra sikerült eloltaniuk. Munkatársunk, Horváth Csongor az este folyamán a Lusta-völgyön keresztül próbálta megközelíteni a helyszínt, de őt is visszafordították. Fotókat viszont készített.

02:11 (szombat)

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt írta, hogy a tüzet a miskolci, a diósgyőri, a tiszaújvárosi, a kazincbarcikai, a szerencsi, az ózdi és az encsi hivatásos, valamint a mezőcsáti és a bükkszentkereszti önkéntes tűzoltók eloltották. További információt egyelőre nem közöltek. 

23:39

Bár a rendkívüli helyzet láthatóan meglepte a minap.hu tárhelyének üzemeltetőjét, azonban a sajnálatos történések nyomán megnőtt látogatottságunk kiváltotta leterheltség ellenére is sikerült képgalériánkat feltölteni, amit most az Önök számára is láthatóvá teszünk. A fejleményeket természetesen a hétvégén is követjük, közvetítésünk mára lezárul, de tartsanak továbbra is velünk!

Bükki erdőtűz - Horváth Csongor képgalériája

22:40

Videó a Bükkben pusztító tűzről

Forrás: Facebook

22:29

Újból jelentkezett kollégánk, Horváth Csongor. Tájékoztatása szerint a bukk.meteopont.hu munkatársa, Kerékgyártó Róbert szerint a tűzhöz legközelebbi állomás a Vörös-meteor töbörben van. Az állomás adatain az látszik, hogy erősen emelkedik a hőmérséklet, amit az okozhat, hogy a felerősödő szél segíti a tűz terjedését. Mint ahogy azt a szakember elmondta: azért tette nyilvánossá az adatokat, hogy segítsen – a probléma ugyanis az, hogy ez a töbör már konkrétan a Nagymezőn található. 

22:14

Röviddel ezelőtt telefonon jelentkezett be kollégánk, Horváth Csongor. Mint mondta, a jávorkúti szerpentint már lezárták, ők a Lusta-völgyön keresztül jutottak el egészen a Bükk-fennsíkon található Mennyecske-töbrökig. Itt fordították vissza őket a katasztrófavédelem szakemberei, viszont fotókat innen még tudott készíteni, ezeket rövidesen a minap.hu-n is mutatjuk.

Hozzátette, információi szerint a tűz nemcsak a teljes Bükk-fennsíkot, de a jávorkúti éttermet és panziót is veszélyezteti, arról ellentmondásos információink vannak, hogy ott jelenleg még vannak-e emberek. 

21:16

Az index.hu arról ír, hogy idei volt a harmadik legmelegebb június az 1901 óta vezetett mérések sorában Magyarországon. Egyes délkeleti területeken pedig 122 éve nem volt ilyen meleg és száraz a június.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az idei júniusi rekordhőmérséklet a harmadik legmelegebb Magyarország időjárásának történetében.

Mint írták: idén is szokatlanul meleg volt a június, és a hónap vége ismét hőséggel telt. A hónap 22,1 fokos átlaghőmérsékletével országosan a harmadik legmelegebb lett 1901 óta, megelőzve a tavalyit.

20:41

A tűz hírére sokan indultak el Miskolc környékéről "katasztrófaturistáskodni" – a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azonban

a minap.hu-n keresztül is arra kérte a helyieket, hogy ezt ne tegyék! "Az ómassai úton megállítjuk az autósokat, és csak a helyi járatú 15-ös autóbuszt és a helyben lakókat engedjük tovább" – mondta el Dobi Tamás.

Munkatársunk, Horváth Csongor a helyszínen van, tájékoztatása szerint még az út lezárása előtt jutott fel helyismeretének köszönhetően (Csongor ugyanis civilben a Lillafüred Online üzemeltetője is), további információkkal és felvételekkel rövidesen jelentkezünk.

Korábban írtuk:

Mintegy száz hektáron lángol a száraz fű és az erdő aljnövényzete Miskolc külterületén – írja közleményében a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A közlés szerint a miskolci, a kazincbarcikai és a szerencsi hivatásos tűzoltók megkezdték a lángok oltását. Kiemelt, négyes fokozatban küzdenek a lángok megfékezéséért. 

Információnk szerint nagyjából száz hektárnyi területen ég Miskolc külterületén (Lillafüred és Jávorkút között) a fenyőerdő. Az esett miatt helyszínre riasztották időközben a tiszaújvárosi hivatásos és a mezőcsáti önkéntes tűzoltókat is. A helyszínre tartanak az ózdi és az encsi hivatásos tűzoltók is. 

Bár egyelőre nem tudjuk a tűz okát, azonban július 2-ától tűzgyújtási tilalom lép érvénybe az egész országban. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

(Cikkünket frissítjük.) 

További hírek

Olvasnivaló