Ugrás a tartalomra

Határon túli látogatások Trianon jegyében

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 26. kedd 15:50
Virtuális városnézéseket indított játékkal a Scool-Túra Utazási Iroda főként borsodi iskolásoknak. A négy héten át tartó határon túli program június 4-én ér véget egy trianoni emlékműsorral.
Fotó: Végh Csaba

A Scool-Túra Utazási Iroda eredetileg iskolákkal és határtalanul programokkal foglalkozik, ezek olyan magyar lakta területekre irányulnak, amiket a trianoni békediktátum miatt 1920 után elcsatoltak. – Ebben a szezonban a járványhelyzet miatt az utak nem valósultak meg, külföldi idegenvezetőinket azonban nem szerettük volna elveszíteni, további célunk volt a játékra invitálás és az iskolák érdeklődésének fenntartása, ezért virtuális utazásokat találtunk ki hetedikeseknek és középiskolásoknak – mondta el Szabó Éva, az iroda szakmai vezetője.

– Május 11-étől minden héten négy napon át, naponta délután 2-3-ig egy területet látogatunk meg: Erdély, Kárpátalja, Délvidék és Felvidék. Ez utóbbinak az utolsó állomása egy trianoni emlékműsor lesz, amit éppen június 4-én tartunk, az ország feldarabolásának százéves évfordulóján. A kirándulásainkat mindig más oldalról közelítjük meg pedagógiai módszereket felhasználva: Kárpátalján például színházi napot tartottunk, így a málenkij robot után Fedák Sáriról is beszéltünk. Az utazások mellett szerteágazó feladatok várnak a gyerekekre: belépnek egy virtuális szabaduló szobába, készíthetnek magyarságjelvényt sógyurmából az erdélyi sóvidék kapcsán vagy éppen magyar színű szendvicset. Valamint találkozhatnak olyan sztárvendégekkel is, mint a Kiss Kata Zenekar vagy a Sátán fattya című magyar film női főszereplője, Tarpai Viktória.

Vannak apró napi és nagyobb heti ajándékaink a feladatok jó megoldásának jutalmazására. Szlogenünk: Élményt adunk, közösséget kovácsolunk. Harminc iskola jelentkezett a programra, főleg borsodiak, Miskolcról a Bársony János Általános Iskola volt versenyben. Az utolsó hétre még bárki bejelentkezhet a virtualisutazas2020@gmail.com-on.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!