Ugrás a tartalomra

Hegedűs és Szilágyi: Miskolc jobb közösségi közlekedést érdemel

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. szeptember 22. szerda 12:12
Az országgyűlési előválasztási képviselőjelöltek szerint a kormányzat és a korábbi városvezetés mellett a cég első embere is felel a helyi közösségi közlekedés jelenlegi helyzetéért.
Mokrai Mihály, Hegedűs Andrea, Szilágyi Szabolcs és Révész Péter. Fotó: Mocsári László

Folytatódott a helyi közösségi közlekedés helyzetét boncolgató politikai sajtótájékoztatók sorozata – hétfőn Hegedűs Andrea és Szilágyi Szabolcs országgyűlési előválasztási képviselőjelöltek beszéltek a pénzhiány miatt nehéz helyzetbe került Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-ről (MVK), illetve firtatták azt is, kik a felelősök azért, hogy ritkán járnak a buszok és villamosok.

Szilágyi Szabolcs nem nagyon finomkodott: szerinte elsősorban az előző fideszes városvezetés és Miskolc jelenlegi két országgyűlési képviselőjének lelkén szárad a jelenlegi helyzet. 

- A korábbi vezetésnek elévülhetetlen bűne, hogy évek alatt több milliárd forintot nem fizettek ki az MVK-nak. Az országgyűlési képviselők pedig azért felelősek, hogy asszisztáltak ahhoz, hogy az állam egy tollvonással elvegye a cég normatív támogatását, ami jár Miskolcnak, jár a miskolciaknak. Ezzel persze jelezték azt is, hogy ők nem a helyiek érdekeit képviselik, csupán fideszes helytartók Miskolcon – mondta a politikus hozzátéve: jómaga Jakab Péteren keresztül megkísért benyújtani egy módosító indítványt a 2022-es költségvetéshez, ami segített volna a közösségi közlekedés helyzetén, ezt azonban még a kormánypárti többségű költségvetési bizottság elkaszálta. 

A képviselőjelölt firtatta az MVK első emberének felelősségét is, majd elismételte a legutóbbi közgyűlésen elhangzott gondolatait. „Az nem lehet pénz kérdése, hogy az utolsó villamos ne várjon három percet az utolsó Budapestről érkező személyvonatra. Mint ahogyan az sem, hogy a járatokat ne lehessen összehangolni, mert jelenleg az a helyzet, hogy az egy irányba közlekedő járatok sok esetben egyszerre mennek a megállókból és az utasoknak ezután akár 20-30 percet is várniuk kell a következőre. Korábban a közgyűlés előtt javasoltam az MVK vezérigazgatójának menesztését, felvetésemre azonban mindeddig nem kaptam választ” – szögezte le.

Hegedűs Andrea hozzátette: a Demokratikus Koalíció (DK) támogatja a javaslatot. „A Velünk a Város frakció részeként működő frakciócsoportunk korábban javaslatot tett az MVK átvilágítására a hatékonyabb működés érdekében, azonban a cég felügyelőbizottsági tagjaitól kapott információk szerint ebben a kérdésben nem történt előrelépés. Éppen ezért a személyi kérdésekben a DK támogatja a Jobbik javaslatát” – mondta a politikus, aki szintén elmondta: a fenntarthatatlan állapot kialakulásáért a kormányzat is felelős. 

- Az elmúlt időszakban többször is utaztam buszon, villamoson így aztán meggyőződtem róla: a miskolciak észrevételei helytállóak, a közösségi közlekedéssel kapcsolatos sok-sok panasz valós. A miskolciaknak igaza van, Miskolc többet, jobbat érdemel – zárta Hegedűs Andrea.


A városvezetés részéről úgy reagáltak, hogy a Velünk a Város frakció tudomásával és jóváhagyásával, Badány Lajos alpolgármester kezdeményezésére hetek óta zajlik az MVK Zrt. átfogó, részletes átvilágítása, amelyen jelenleg is két külsős cég dolgozik egyszerre. Badány Lajos már korábban is egyértelművé tette, hogy felül kell vizsgálni a közlekedési vállalat szervezeti felépítését, fel kell tárni az ott meglévő esetleges belső erőforrásokat, és azokat indokolt átcsoportosításokkal a lehető legtakarékosabb gazdálkodás szolgálatába állítani, mindez pedig természetesen strukturális átszervezéssel is járhat.

Miskolc város vezetése hisz abban, hogy a miskolci tömegközlekedés nem eshet áldozatául sem politikai játszmáknak, sem személyes sérelmeken, érdekeken vagy célokon alapuló hecckampányoknak. A miskolci tömegközlekedés mindannyiunk közös ügye, csakúgy, mint az, hogy a jelenlegi nehéz körülmények között is a legtöbbet tudjuk kihozni a rendelkezésre álló erőforrásokból, hiszen ez mindannyiunk, ez minden miskolci közös érdeke.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!