Ugrás a tartalomra

A helyi termelők védelme és a friss hazai

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 04. szombat 10:35
Nemrégiben arra kérte a települések vezetőit Nagy István agrárminiszter, hogy – védőintézkedések betartása mellett – tegyék lehetővé az embereknek a hozzájutást a piacon kapható zöldségekhez, gyümölcsökhöz, kézműves termékekhez, nyújtsanak alternatívát számukra a vásárláshoz. Ezt nem csak a tárca vezetője tartja fontosnak. Nem véletlen, hogy nagyon sok szakértő továbbra is a piacok nyitva tartása mellett érvel. (x)
fotó: Búza téri piac

A friss zöldségek, gyümölcsök ebben a helyzetben is nagyon fontosak minden korosztály számára. Emellett a helyi termelők is mindent megtesznek azért, hogy a veszélyhelyzet idején – a még szigorúbb járványügyi szabályokat betartva – friss áruval lássák el a városlakókat.

fotó: Búza téri piac


Hogy a bevásárlás biztonságos legyen

Miskolcon, a Búza téri piacon az árusítópultokat minden órában fertőtlenítőszerrel tisztítják. Több automata-kézfertőtlenítő gépet is kihelyeztek a csarnok területén, melyeket bárki díjmentesen használhat. Növelték a takarítószemélyzet létszámát is annak érdekében, hogy a padokat, ajtókat, kilincseket folyamatosan letisztítsák. Permetező fertőtlenítővel is biztosítják a piac higiéniáját.

Jolika néni, törzsvásárlóként rendszeresen jár a Búza téri piacra. Ő most 68 éves, gyermekei külföldön élnek, háztartását egyedül vezeti. Mint mondja, örül annak, hogy a veszélyhelyzet után indult vásárlási láz lecsillapodott, úgy látja az emberek belátták, hogy semmi értelme a felhalmozásnak, áruhiány ugyanis nem lesz.

- Lassan jön a húsvéti időszak, a nehéz helyzet ellenére is ez egy nagy ünnep sokaknak. A húsvéti sonka és tojásvásárlás nem hiszem, hogy elmaradna. Én biztos venni fogok. Véleményem szerint Magyarország az élelmiszerek (hús, zöldség, gyümölcs) terén önellátó, így nem lehet vele probléma. Úgy láttam, hogy a csirkehúsnál volt sajnos egy átmeneti magas emelés, remélhetőleg visszatér egy kulturált határ alá az ára. A sonka árát kíváncsian várom  – mondta.

A kistermelők, árusítók az árusítás ideje alatt fokozottan és rendszeresen folyóvízzel mosnak kezet, ahol ez nem megoldható, ott a kézfertőtlenítő gél vagy a kendő alkalmazása mindennapos. Az árusító és a vásárló közötti fizikai kontaktus elkerülése érdekében pedig a megvásárolt árut és a készpénzt külön átadóhelyre pakolják.

Kurucz Péter csarnokvezető

Kurucz Péter csarnokvezető tapasztalatai szerint járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta a piacon dolgozó és a piacra járó vásárlóközönség még nagyobb figyelmet fordít a higiénia betartására és jobban odafigyelnek az árucsere lebonyolításakor.

-Úgy látom ezzel később sem lesz probléma, illetve megnyugtató az is, hogy a kereskedőinkkel egyeztetve az árubeszerzésről kérdezve őket, egyértelműen kijelentik, hogy folyamatosan tudják elegendő, és friss áruval tölteni a pultjaikat. Tudomásom szerint Magyarországon nagyon sok sertés és szárnyas feldolgozó üzemel, ezért húsboltjaink fel tudtak készülni a húsvéti ünnepre, ezért természetesen elérhető lesz az összes hústermék, ezen belül a csirkehús és a sonka is – tette hozzá.

fotó: Búza téri piac

 

Ezzel is vigyázunk egymásra

Kerülni kell a zsúfoltságot. Érdemes odafigyelni, hogy a sorban állásnál is megtartsuk a kellő távolságot, másfél méterre legyünk egymástól. Meg kell változtatni a szokásainkat. Most nem foghatjuk meg a paprikát, akkor sem, ha gumikesztyűben vagyunk, hiszen azzal teszünk a legtöbbet mások és magunk védelmében, ha most kerüljük a termékek érintését. A kereskedők a csomagolatlan élelmiszerek esetében minden alkalommal használjanak fo­góeszközöket, eldobható kesztyűt vagy nejlonzacskót a termék átadásakor.

fotó: Búza téri piac

A Búza téri piac is új nyitvatartással várja a vásárlókat: a vásárcsarnok hétköznapokon reggel öt és délután négy között, hétvégén pedig változatlan nyitvatartással üzemel.​

Ünnepi nyitva tartás:

2020. április 09. (csütörtök) 05:00 - 16:00 óráig

2020. április 10. (péntek) zárva

2020. április 11. (szombat) 05:00 - 14:00 óráig

2020. április 12. (vasárnap) zárva

2020. április 13. (hétfő) zárva​