Ugrás a tartalomra

Hihetetlen fölénnyel Milák Kristóf olimpiai bajnok

telex.hu
Utoljára módosítva
2021. július 28. szerda 08:54
Az úszóversenyek ötödik napján megszületett az első magyar aranyérem a tokiói olimpián: a 2019-ben világbajnok Milák Kristóf mostantól már olimpiai bajnok is. A 21 éves úszónak nem volt ellenfele.
Milák Kristóf az olimpiai aranyéremmel a nyakában. | Fotó: Kai Pfaffenbach/Reuters/Telex.hu

„Az első tokiói úszásakor még éreztem benne egy kis görcsöt, amikor a váltóban versenyzett, ez gyorsan elmúlt, és úgy látom, a formája jó. Kristóf pedig céltudatos, valóra akarja váltani az álmát, amiért eddig keményen dolgozott, és amire minden esélye meg is van” – így jellemezte Milák Kristófot még a döntő előtt az edzője, Selmeci Attila. Azt is elárulta a szakember, hogy 53 másodperc körüli első százat fog úszni a tanítványa, a második százon pedig minden erejét beleadja.

Milák 2019-ben világcsúccsal (1:50,73), Michael Phelps legjobb eredményét átírva nyerte meg a világbajnoki aranyat, azóta erre a napra készült, hogy az olimpián is megmutassa, nincs nála gyorsabb 200 pillangón. Az előfutamban (1:53,58) és az elődöntőben (1:52,22) is favorithoz méltón úszott, és mindkétszer ő volt a leggyorsabb. Másodpercekkel a mezőny előtt járt, ezt kellett megőriznie. Elsőre nem is lehetett megmondani, hogy ki lehet az ellenfelek közül a legnagyobb kihívója.

Milák természetesen a négyes pályán indult, a fináléba ötödik idővel bekerülő Kenderesi Tamás a hetesen.

Ahogy számítani lehetett rá, ötvennél Milák fordult elsőnek, a dél-afrikai Chad Le Clos másodiknak. Száznál a 2012-es olimpiai bajnok Le Clos átvette a vezetést – neki hagyományosan erős a második ötvene –, az olasz Burdisso bejött a második helyre. Milákot azonban nem kellett félteni egy pillanatra sem, mert a harmadik hosszon mindenkit lerázott magáról. Ahogy ritmust váltott, már egycsapásra eltűntek az ellenfelei. Milák tempóról tempóra növelte az előnyét, hatalmas volt a sebességkülönbség közte és a mezőny között, és a cél előtt már senki sem tudott felzárkózni hozzá. Nagyon magabiztos győzelmet láthattunk, 200-on szokatlanul nagy fölénnyel. Kétszázon ezen az olimpián még senki sem tudott ilyen tetemes előnyt kiharcolni.

A magyar úszó 1:51,25-tel csapott a célba, ezzel az amerikai bálvány, Michael Phelps olimpiai rekordját megjavította, a világrekord viszont maradt a régi, és ahogy viccesen szokta mondani, az egyéni csúcsa is érvényben maradt. A Rióban harmadik Kenderesinek 7 század hiányzott a bronzhoz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!