Ugrás a tartalomra

Hiteltörlesztési moratórium léphet életbe!

24.hu
Utoljára módosítva
2020. március 18. szerda 10:07
Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a vállalati ügyfelekhez hasonlóan rendeljenek el törlesztési moratóriumot minden lakossági hitel esetén, segítve az átmeneti fizetési nehézségek átvészelését. A törlesztési moratórium 2020 végéig történő fenntartása indokolt. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a Kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést – áll a jegybank közleményében.

Az MNB elvárja, hogy átmenetileg a bankok a jelenlegi veszélyhelyzet alatt könnyen elérhető, a jelenleginél kedvezőbb árazású személyi hiteleket tegyenek elérhetővé, amelyek teljes hiteldíjmutatója (THM) a jegybanki alapkamat szintjét legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg – írja a 24.hu.

Elvárt továbbá, hogy a bankok a háztartások likviditási helyzetének javítása érdekében vizsgálják felül az általános hitelezési gyakorlatukat, a hitelkeretek keretösszegét és azok kamatköltségét is.

A fentiek mellett az MNB elvárja a bankoktól, hogy az elkövetkező 6 hónapos időszakban az olyan árazási struktúrájú számlacsomagoknál és hiteltermékeknél, amelyeknél az árazás az ügyfél adott banknál vezetett bankszámlájára beérkező utalások összegéhez kötött, ne alkalmazzák az utalások elmaradása esetére rögzített díj- és kamat emeléseket. A fennálló lakáshitelek tekintetében az MNB felszólítja a bankokat, hogy ajánlják fel a hitelfelvevőknek a kedvezőbb kamatfelár és legalább 5 évre szóló kamatfixálás mellett elérhető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékekre való átváltás lehetőségét.

Illusztráció!

A munkaerőpiaci és így a háztartási jövedelmi helyzet romlásával járó kockázatokat biztosítások útján is csökkenthetik az adósok és a bankok. Az MNB ezért elvárja, hogy a bankok a biztosítókkal együttműködve kínáljanak ügyfeleiknek kedvező költségű, csökkentett jutalékú hiteltörlesztési kockázatokat csökkentő termékeket, kiemelten a munkanélküliség esetére szóló biztosításokat. Elvárt továbbá, hogy a bankok és biztosítók tegyék könnyen elérhetővé ezeket a termékeket úgy, hogy azok a nehéz helyzetbe került fogyasztók számára valós, megfelelő védelmet legyenek képesek nyújtani – áll a jegybanki közleményben.

Az MNB javasolja a Kormány számára, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel a támogatott háztartási hitelek esetében is gondolja át, milyen módon biztosítható azok tényleges érvényesíthetősége. Indokolt a Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a babaváró hitelek esetében a gyermekvállalásra rendelkezésre álló határidők kitolása.

Két napja azt jelentette be az MNB, hogy a vállalati hiteleknél vár el törlesztési moratóriumot év végéig a bankoktól.

További hírek

Olvasnivaló