Ugrás a tartalomra

Hogyan segíthetjük gyermekünket lelkileg a járvány idején?

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. április 03. péntek 11:04
Cél egy támogató otthoni légkör megteremtése, amiben a gyerek nyugodt szívvel vállalhatja a félelmeit és mer kérdezni. Kalász Judit pszichológus mondta el szakmai álláspontját a témával kapcsolatban.

Egy gyermek védelme a szülőnél kezdődik, tehát első körben a szülőnek kell átgondolnia a vírussal kapcsolatos szorongásait. Ehhez szüksége van egy kis időre, hogy megfogalmazza magában a gyerek lehetséges kérdéseit, és hogy mit fog válaszolni ezekre. Mivel egy világméretű krízist élünk meg, teljesen természetes, ha mindenkiben benne van ez az érzés. Ha nem tud megbirkózni vele, nyugodtan kérhet segítséget: Magyarországon számos szakember tart ingyenes online konzultációt, a résztvevők nevei a pszi.hu oldalon olvashatóak.

A szülő-gyermek kapcsolatban legfontosabb a hitelesség, ezért nyugodtan elmondhatjuk, hogy félünk. Vannak úgynevezett tabutémák, amikről a felnőttek nem szívesen beszélnek a kicsiknek, ilyen például a gyász. Sok szakember mondta már ki, hogy amit most érzünk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, az a gyász érzése, fel kell tudnunk vállalni tehát a szomorúságunkat.

Azt gondolom, nem érdemes titkolni a valóságot, mert bárhonnan máshonnan tudomást szerezhet a gyerek arról. Inkább az információáradat megértésében segítsünk neki. Életkorának és befogadóképességének megfelelően mondjuk el a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókat. A kisebb korosztálynak, a bölcsődéseknek és az óvodásoknak például egy mesébe szőve tálaljuk. Ez nem jelenti azt, hogy a negatív híreket el kéne hallgatnunk előlük, de persze azt sem, hogy részletekbe menően be kellene számolnunk róluk. A mesékben is van, hogy valaki megbetegszik vagy meghal. Nagyon fontos, hogy lehetőséget adjunk a problémával való megküzdési lehetőségre. Ennek gyakorlatiasnak kell lennie: pl. a vírus továbbterjedését meg tudjuk előzni azzal, hogy nem megyünk közösségbe, most egy rövid ideig nem találkozunk nagymamával, nagypapával, vagy például alaposan megmossuk a kezünket. Ez azt segíti a gyerekekben, hogy ők is egyfajta kontrollt tudjanak gyakorolni a szorongásuk felett. Az interneten számtalan mese és foglalkoztató füzet adhat támpontot.

Ami fontos válasz lehet még, hogy „nem tudom”. Ezt a feleletet sem szeretik adni a szülők, pedig bevállalható, hiszen nem vagyunk mindentudóak. A jelenlegi helyzetben pedig a Meddig nem megyünk még óvodába/iskolába? kérdésre ez a hiteles válasz.

Feszültségoldó nagynak és kicsinek egyaránt, ha napirendünk van, ha tornázunk, illetve ha arra fókuszálunk, hogy milyen előnyei vannak az összezártságunknak. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!