Ugrás a tartalomra

Hókotró villamoson gyakoroltak

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. november 20. szombat 13:47
Az MVK Zrt. is megkezdte a felkészülést a téli időszakra. Szerdán és csütörtökön - az előző évekhez hasonlóan - idén is feltűntek a hókotró villamosok a város vonalain.

Kigördült a remízből a 111 éves hóseprő jármű, amely nemcsak a havat tolja le a pályáról, de villamos vontatásra is alkalmas. Érdekesség egyébként, hogy eredetileg tehervillamosnak készült, még daru is működött rajta. Egészen 53 éven át töltötte be ezt a funkciót, majd átépítették: erősebb motorokat és elülső lapátokat kapott. A szerelvény 1997-ben került Budapestről Miskolcra, és minden évben jó szolgálatot tesz a téli időszakban. A hóseprőn szerdán és csütörtökön 14 villamos-járművezető gyakorolt, mert meghatározott számú órát kell vezetniük ahhoz, hogy megmaradjon a típusvizsgájuk.

A hósöprő a Városháza épülete előtt; Fotók: Beregi László

Juhász Jánostól, az MVK Zrt. villamosközlekedési igazgatójától azt is megtudtuk, hogy a hósöprő villamost nagy havazás idején, 10-15 centiméter lehulott hó után vetik be a pálya tisztítására. Kisebb mennyiségű csapadék esetében egy másik járművet alkalmaznak.

További hírek

Olvasnivaló