Ugrás a tartalomra

Idén már a NAV-nak fizetjük a gépjárműadót

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. március 03. szerda 16:14
A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat idén már a NAV látja el, ezért azt már nem az önkormányzatnak, hanem az adóhatóságnak kell megfizetni.

Már megkezdte a gépjárműadóról szóló értesítések postázását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. 2021-től a NAV kezeli ezt az adónemet, és miután az ebből származó forrást elvonták az önkormányzatoktól, értelemszerűen nem is helyhatóságok küldik az értesítést sem. Az önkormányzatok hatáskörrel csak a 2021. január 1-jét megelőző időszakot érintő gépjárműadó ügyekben rendelkeznek.

Kerekítve

A gépjárműadót főszabály szerint két egyenlő részletben kell megfizetni. Az elsőt április 15-ig, a másodikat pedig szeptember 15-ig. Az érkező csekkeken és határozatokban egy ezresre kerekített összeg szerepel.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint az adók többségét – és így a gépjáműadót is – ezresre kerekítve kell megfizetni. A NAV a gépjárműadó-fizetésről szóló idei, 95. számú füzetében is írja az ezer forintra kerekítést egy lábjegyzetben, hivatkozva az adózás rendjéről szóló törvényre.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 500 forinttól felfelé, alatta lefelé kell kerekíteni. Ennek értelmében vannak olyanok, akik jól járnak a kerekítéssel, tehát az értesítésben található összegnél kevesebbet kell fizetniük, és olyanok is, akik rosszul, tehát ők többet kell, hogy fizessenek néhány száz forinttal.

Elfelejtkeztek

A 24.hu a témával kapcsolatosan azt írja, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete sejti, mi lehet az oka, hogy a határozatokban kerekítés nélküli összegek szerepelnek, a csekkeken meg az ezer forintra kerekítettek. Ez pedig nem más, mint hogy a Pénzügyminisztérium elfelejtkezett róla, hogy a NAV adóbeszedésénél széles körű kerekítés szerepel a törvényben, a gépjárműadó pedig nincs a kivételek között. Úgy tudják, a NAV már kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál a szabály módosítását, de az adózás rendjéről szóló törvényben ennek még nincs nyoma.

A miskolci önkormányzat gépjárműadóval kapcsolatos tájékoztatásai az alábbi linkeken érhetőek el:

https://www.miskolc.hu/aktualis/tajekoztato-a-2021-i-felevi-adofizetesi-kotelezettsegekrol-es-adoszamla-kivonatrol

https://www.miskolc.hu/aktualis/tajekoztatas-a-gepjarmuadoval-kapcsolatos-adohatosagi-feladatok-ellatasanak-2021-januar-1-napjatol
 

További hírek

Olvasnivaló