Ugrás a tartalomra

Idén továbbírták a találkozó kottáját

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 22. péntek 10:52
Egy év kihagyás után újra megrendezték a Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozót az elmúlt héten. Újabb és újabb programok kapcsolódnak a már huszonhetedik alkalommal megszervezett, mára már ötnapos rendezvénysorozathoz.
Fotó: Juhász Ákos

A történet huszonnyolc évvel ezelőtt kezdődött, amikor Veczán Pálnak az az ötlete támadt, hogy összehozza a gyülekezeti kórusokat egy közös hangversenyre, hogy megismerhessék egymást. Felesége elmondta, az evangélikus esperes 1989-ben meghatározó szerepet vállalt Miskolc közéletének formálásában. – Segítségével életre hívták a Polgárok Miskolcért és a Nemzetért Egyesületet, szervezte a Pünkösdi Ifjúsági Találkozókat a várban, nagy szerepet vállalt a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium beindításában – mondta Veczán Pálné Judit, aki hozzátette, férje Szemere Bertalan közéleti díjat is kapott.

Veczán Pál azonban 2004-ben elhunyt, így a találkozó szervezését mára már a Miskolci Kulturális Központ vette át az özvegy segítségével. – Nagy hagyománya van a rendezvénynek, fontos Miskolcnak, hiszen ez is egy színfoltja a városnak – mondta el Madácsi Ágnes kulturális menedzser, aki elárulta, mindig próbálnak újítani. – A zsoltáréneklő versenyre már három éve lehet jelentkezni, két éve pedig beiktatunk egy külső helyszínt is. Legutóbb az edelényi kastélyban, most pedig Tállyán léptek fel a kórusok – nyilatkozta.

Az óvodásokat, általános és középiskolásokat is megmozgató verseny egyik zsűrielnöke Gergely Péter Pál karnagy volt. Szerinte a kórusoknak hasznos, ha minél többször szerepelhetnek. A zsoltáréneklő versenyről pedig elmondta, ilyen erős mezőnnyel még nem találkozott. – Sikeres volt a program, mert rendkívül magas színvonalon énekeltek a kiválóan felkészített gyerekek. Mély benyomást tettek rám – mondta, majd Szent Ágostont idézte: „Kétszeresen imádkozik az, aki énekel.”

Az egyházzenei énekkarok pedig templomokba illő dallamokat szólaltatnak meg, így ezen különleges közeg biztosítja a bensőségességet Isten és a hallgatóság között. Többek között olyan csoportok szerepeltek a programban, mint a Fráter kórus, a Forrás kamarakórus, a Szent Naum kamarakórus, a Mindszenti templom énekkara és a Luther kórus. Új helyszínként pedig a Szentháromság ortodox templom is benépesült énekkari tagokkal.

További hírek

Olvasnivaló