Ugrás a tartalomra

Idén a karácsonyra is másképpen készülünk

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. november 24. kedd 13:51
Másképp kell élnünk, ennünk, boltba mennünk, az utcán tartózkodnunk, mióta hazánkban is felütötte fejét a koronavírus. Túl vagyunk már az év ünnepein, egyetlen maradt csak: a karácsony, amit még csak most fogunk megélni ebben a megváltozott világban. Olvasóinkat kérdeztük, hogyan készülnek az ünnepre, hiszen hétvégén lesz az első adventi vasárnap.
Forrás: pixabay.com

Vannak, akik ugyanúgy tervezik megünnepelni a karácsonyt, mint eddig. Kardos Péter szerint semmi nem változik idén sem. – Karácsony napján összekészülődünk, sütünk-főzünk, fát állítunk, este jön a Jézuska. Másnap körbelátogatjuk a szülőket, ott eszünk-iszunk. Én már két hónappal karácsony előtt el szoktam kezdeni vásárolni, mert utálok az utolsó pillanatban kapkodni. Két fiam van, akik már nagyok, de páromnak négy gyermeke van, akik közül a legkisebb négyéves, neki még szüksége van a mesére, és mi meg is adjuk ezt neki.

Kovács Gabrielláék sem tesznek másként. – Mindenképpen találkozunk, annyi, hogy maszkban leszünk szerintem. Lehet, hogy nem tudunk úgy összegyűlni, de szeretetet, törődést így is tudunk adni, és most ez különösen fontos. Mindenki sokkal elhagyatottabban érzi magát, és mélyebben van a vírushelyzet miatt, bennünk van az általános feszültség, tehát nagyobb igényünk van a kedvességre, odafigyelésre. A görögkatolikusoknál a felkészülési időszak november 15-én elkezdődött. Remek lehetőség, hogy a rohanó világban az egymással való törődés előtérbe kerüljön. Én igyekszem lelkiekben minden eddigi karácsonynál jobban feltöltődni.

Makranczi Zsolt azonban nem tervezi, hogy hazalátogat Budapestről, ahol már évek óta él. – Sajnos, a család (szüleim, nővérem és a családja) nem tud úgy összejönni, ahogy korábban. A vásárlás attól függ, hogy mit akarok ajándékozni, és azt hol lehet beszerezni. Vannak olyan apró ajándékok, amiket csak az AliExpress-en lehet megszerezni, van olyan, amit webshop-okban, de olyan is, amihez mindenképp szükséges a személyes ügyintézés.

Kadlott Zsuzsáéknál is rendhagyó lesz a karácsony, nem lesz nagy vendégség. – Ez az év több szempontból is rettenetes. Persze ébresztő is. Inkább nem találkozunk, csak hogy mihamarabb vége legyen ennek az őrületnek. Még fogalmam sincs, hogy mit fogok tenni azért, hogy karácsonyi hangulatom legyen. Van egy tizenhárom éves gyermekem, akinek nyilván veszek ajándékot. Szeret fotózni, úgyhogy van ötletem. A nagyszülőkkel meg majd valahogy megoldjuk az ajándékok kicserélését: elnapoljuk, vagy nem tárgyat kapnak, esetleg futár viszi ki. Nagy még a bizonytalanság.

Tóthné Bunda Katalinék is csak szűk családi körben tartják meg az ünnepet. – Sajnos apukám és anyósom se tud eljönni idén. Fényképes naptárat meg bögrét készíttetek és küldök nekik, ők meg pénzt utalnak, hogy megvehessem előre az ajándékokat a gyerekeknek, akikkel decemberben szeretnék mézeskalácsot sütni, ahogy szoktuk. Meg persze nem maradhat el a közös társasjátékozás sem szenteste napján. Lesz ám jó is karácsonykor: kikapcsolom a wifit. Továbbá mivel nem jönnek vendégek, kevesebbet takarítok és főzök, így többet pihenek majd. Így tervezem.

Sztahura Ágnes családja is otthon marad a járvány miatt, mert féltik az idős szülőket. – Online családi csoportot csináltunk. Már most kipróbáltuk, milyen lesz majd együtt énekelni a Mennyből az angyalt. Tesómék, gyerekeik, unokatesók – körülbelül tizennyolcan leszünk. Nyilván annyira nem lesz meghitt a karácsonyunk, mint amilyen személyesen lenne, de szerintem így is jókat fogunk nevetni. Meg azt sajnálom, hogy nem fogunk tudni közösen társasozni, pedig még az ötvenkét éves bátyám is élvezi ezeket a programokat. De még az is lehet, hogy addig kitalálunk valamit, hogy ezt is összehozzuk – mondta a gyakorló tanár, akitől március óta már nem áll távol az online világ.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!