Ugrás a tartalomra

Így nem maradhat az Avas Szálló

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. február 17. szerda 21:48
Miskolc főépítésze szerint az Avas Szálló épületének története meglehetősen bonyolult, de mint műemléknek, mindenképpen helye van a városszerkezetben.
A városnak szüksége van az Avas szállóra, de nem mindenáron az eredeti funkciójában. Érdeklődő befektetők jelenleg is vannak, de ki kell találni az épület szerepét. Juhász Ákos képgalériája!

Terjedelmes írást közölt az Avas Szállóval kapcsolatban hazánk egyik legnagyobb építészeti szaklapja, az Építészfórum. Miskolc kultikus szállójának történetét a portál „Úgy maradt…” című rovatában dolgozták fel, az anyagot egyébként érdemes elolvasni, kivételes alapossággal dolgozza fel a hotel múltját. A dicső korszak mellett az épület jelenéről és a lehetséges jövőképekről is írnak, ezek tekintetében Miskolc város főépítésze osztotta meg gondolatait a lap újságírójával. Szunyogh László egyebek mellett azt mondja, a városnak szüksége van az Avas Szálló épületére, de nem mindenáron az eredeti funkciójában.

A főépítész arról is beszélt, jelenleg a műemléki felújítás költségessége és kötöttsége is gátolja a befektetési kedvet, ezért a város kezdeményezte, hogy a készülő értéktárba ne az épület egésze, csak annak valóban kiemelt esztétikai minőséget képviselő részei: a főhomlokzat, a díszlépcső, a bálterem és a fehér terem kerüljön bele. Ezzel a jövőbeli befektetők nagyobb szabadságot élvezhetnének.

Szálloda, irodaház

– Ezek tények. Tény viszont az is, hogy nem a műemléki védettség az alapvető oka annak, hogy az Avas mindeddig nem lett hasznosítva, vagy legalábbis nem csak – ezt már a Miskolci Naplónak mondta Szunyogh László. „Oka ennek az Avas Szálló elmúlt évtizedekbeli, meglehetősen bonyolult története, és oka az is, hogy újat építeni mindig sokkal könnyebb, mint felújítani egy régi épületet, nem beszélve egy olyan beépített városi környezetről, ahol az Avas helyet kap. Ezek együttesen okozzák az épület jelenlegi nehéz helyzetét, amin a védett értékekre irányuló gesztusunk talán segíthetne, de önmagában csak ez nem oldja meg a problémát.”

Az épület mostani állapotában az is jó kérdés, milyen funkciót tölthetne be a jövőben. Szunyogh László azt mondja, szívéhez az az elképzelés áll legközelebb, hogy ismét szálloda legyen az Avas, hiszen egy ötcsillagos, a kor igényeit kielégítő hotel kívánatos lenne a miskolci belvárosban. Ehhez azonban a főépítész szerint olyan átalakítások lennének szükségesek – wellnessrészleg, mélygarázs – melyek ott csak kompromisszumok árán lennének megvalósíthatók.

– Egy A kategóriás irodaházat is ki lehetne alakítani az Avasban, ebből is hiány van most Miskolcon. Tény, hogy ehhez is jelentős, akár az épület szerkezetét is érintő átalakításokat kellene végezni a jelenlegi épületen, hiszen ehhez a funkcióhoz is olyan gépészet szükséges, melyet egyszerűbb megvalósítani modern építészeti keretek között – tette hozzá.

Kívánatossá kell tenni

Szunyogh László szerint az Avas Szállóval kapcsolatban az elmúlt időszakban voltak és jelenleg is vannak érdeklődő befektetők. Ahhoz viszont, hogy a hányattatott sorsú épület sorsa megnyugtatóan rendeződhessen, még az önkormányzatnak is van dolga. „Az lenne a fő feladatunk, hogy kívánatossá tegyük az épületet, ehhez pedig ki kell találnunk az épület helyét, szerepét a jelenlegi városszerkezetben. Egészen konkrétan: meg kell oldani azt, hogy az épület a jelenleginél jobban megközelíthetővé váljon, ehhez pedig mind a Patak utca felőli, mind pedig a Pátria-tömb felőli közlekedést újra kell majd gondolni – zárta a főépítész.

Az Avas-sztori

Az Avas Szálló kálváriája több mint két évtizede kezdődött, akkor vásárolta meg a Multicasa Consulting. Bár az ezredfordulóra új szállodát ígértek, 2006-ig semmi nem történt, a Kossuth mozi, illetve a földszinti üzletek viszont 2008-ig még üzemeltek. Ekkor hosszú tárgyalásokat követően megkezdődött az épület felújítása, és többszöri határidő-módosítással, de azt ígérték: 2011 márciusára az épület eredeti pompájában tündököl majd.

Nem így lett. 2010 tavaszán a kivitelező levonult a munkaterületről. A történtek miatt az érintett felek - a korábbi tulajdonos és az akkori örökségvédelem – egymásra mutogattak. Végül a balesetveszély megszüntetése érdekében 2013-ban a miskolci önkormányzat kezdte meg az állagmegóvást. Hosszú jogi eljárást követően végül 2015 áprilisában Miskolc visszavásárolta az Avast, azóta próbálják a sorsát megnyugtatóan rendezni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!