Ugrás a tartalomra

Íme, a gazdaságvédelmi akcióterv részletei

24.hu
Utoljára módosítva
2020. április 07. kedd 15:51
Bizonyos plafon mellett 70 százalékban átvállalja az állam azoknak a bérét, akik csökkentett munkaidőben dolgoznak.

Palkovics László innovációs miniszter a koronavírus-járvány miatt szükséges gazdasági mentőcsomag részletei kapcsán mondta, az önálló gazdaságpolitikában és a munkaalapú gazdaságban hisznek, a munkahelyek védelme és helyreállítása a legfontosabb vezérfonal. Ha megvédjük a munkahelyeket, akkor megvédjük a családokat és az ágazatokat is – magyarázta.

Állami támogatást biztosítanak a rövidített munkavégzéshez kapcsolódóan. Az elkerülhetetlen leállás idejére eső bért egy igazságos plafon mellett a magyar állam 70 százalékra átvállalja 3 hónapra. Ezt a németek Kurzarbeit-nek (vagyis rövidített munkaidőnek) hívják, ezt egy kicsit átalakította a magyar kormány.

Azt is szeretnék, hogy azok a munkavállalók, akik így kapják a jövedelmüket, azok nem otthon lennének, hanem olyan hasznos, a cég számára fontos tevékenységet végeznének, legyen az oktatás, legyen az a cég egyéb ügyeinek a továbbfejlesztése, ami hozzáadott értéket állít elő, és amely nem vezet egyfajta szünethez a munkavállaló szempontjából – hangoztatta.

Szerinte az elmúlt tíz évben „high-tech országgá” alakultunk, ezért a mérnöki és kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozóknál 40 százalékos bértámogatást biztosítanak.

A szociális hozzájárulási adó (a korábbi munkáltatói járulék) 2 százalékponttal csökken júliustól, ahogyan arról megállapodtak korábban.

Továbbá:

  • elhalasztják az éves beszámolók közzétételét szeptember 30-ig.
  • 75 napról 30 napra csökken a normál adózóknál a visszaigényelt áfa visszafizetése, megbízható adósoknál 30-ról 20 napra.
  • Veszélyhelyzet alatt a betegszabadságról elektronikusan is be lehet adni a dokumentumot.
  • A biztosítási jogviszony nem szűnik meg a fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozóknál sem. Ehhez az kell, hogy a munkáltató befizesse az eho-t a munkavállaló után.

A turizmusban 200 ezren dolgoznak, ezt a szektort érinti leginkább a koronavírus. Érdekükben december 31-ig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, a turizmus védelmére összesen 600 milliárd forintot szánnak.

Létrehozták az Egészségügyi Innovációs Ügynökséget, amely a hazai gyógyszer- és gyógytermékipart támogatja. Palkovics szerint békeidőben sem lehet elhanyagolni ezt a szektort.

Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is bejelentette, kétezermilliárd forint értékben teremtenek kedvezményes hiteleket a vállalkozásoknak.

Családvédelem:

  • meghosszabbítják a gyermekek otthongondozási díjára, a gyodra – azaz a fogyatékkal élőket ápolókat megillető támogatásra – vonatkozó határidőket, a veszélyhelyzet utáni második hónap végéig megmarad a mostani támogatás,
  • a családi pótlékra jogosultság  a veszélyhelyzet utáni hónap végéig jár,
  • a nagycsaládosok autóvásárlási programjában a határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap végéig lesz kitolva,
  • módosítják a nyugdíjra és nyugdíjszerű ellátásokra vonatkozó határidőket,
  • a 13. havi nyugdíjat fokozatosan hozzák vissza, jövő februárban egyheti plusznyugdíj lesz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok