Ugrás a tartalomra

Immár tíz éve a zene által kínálnak kiutat a mélyszegénységből

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. május 12. csütörtök 14:06
Nagyszabású gálakoncerttel ünnepli fennállása tízéves jubileumát a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő fiatalok zenei képzését zászlajára tűző iskolát fenntartó Symphonia Alapítvány. Az eseménynek a Miskolci Nemzeti Színház ad otthont csütörtök délután 5 órától.

A gálakoncert előtt, a délelőtt folyamán sajtótájékoztatót tartottak a szervezők a színházhoz közeli cukrászdában, ahol Kupper András, a Symphonia Alapítvány kuratóriumi elnöke felidézte, a 2012-es alapítás utáni első projektjük a monori cigánytelepen indult. Aztán egy uniós pályázatnak köszönhetően még részletesebben kidolgozták a Kodály-módszeren, illetve egy venezuelai oktatási modellen alapuló Szimfónia programjukat.

Fotók: Juhász Ákos

Mint az alapítvány honlapján is olvasható, a Szimfónia Programot a venezuelai El Sistema módszer inspirálta. Úgy fogalmaznak, "egyszerű, de nagyszerű körforgás": a gyerekek közösségben tanulnak zenélni, örömüket lelik a zenében, a sok fellépés sikerélményt ad számukra, ami erősíti a tudásvágyat, ez pedig önbecsülést ad. Majd visszajutnak oda, hogy mindez a közösségből fakad. A programban részt vevő gyerekek azt szokják meg, hogy a siker a mindennapi közös gyakorlásból jön létre. Miközben a zenekarban örömzenét játszanak, észrevétlenül tanulják meg a társadalmi együttműködés alapjait és szoknak rá a mindennapi munkavégzésre, amely ebben a formában nem tűnik számukra kényszernek. A közös koncertek révén szinte azonnal jelentkező sikerélmény hatalmas motiváló erő.

Kupper András az elmúlt 10 év összegzését folytatva elmondta, 2015 szeptemberében hozták létre a zenei profilú Symphonia Alapfokú Művészeti Iskolát. Tanulóik mintegy 80 százaléka hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű - éppen ezért támogatások segítségével ingyenesen biztosítják számukra a zenetanulás lehetőségét.

Megtudtuk azt is, hogy ma már 22 telephelyen több mint 1800 tanulójuk van, és közel 4 ezer fiatalt vontak be az elmúlt 7 évben az oktatásba.

Zongor Attila, az alapítványi iskola igazgatója mindezt azzal egészítette ki, hogy a csütörtöki gálakoncert során közel félezer diákjuk lép fel a Miskolci Nemzeti Színházban, a műsor keresztmetszetét vonós, fúvós és zenekari produkciók adják. Érkeztek fiatalok a megye kistelepüléseiről, a régióból, de az ország más részeiből is.

Elhangzott még a sajtótájékoztatón, hogy - bár az adott keretek között már nem igazán van lehetőség a bővítésre, mégis - szívesen vonnának be másokat is a programba, ahogy Kupper András fogalmazott: nyitottak minden tudás átadására.

Zongor Attila hozzátette még, hogy a jövőben szeretnének még nagyobb hangsúlyt fektetni a nemzetközi kapcsolataik építésére. Több sikert is sorolt, amikor tanítványaik nemzetközi zenekarokkal léptek egy színpadra.

- Egyöntetű a tapasztalat: diákjaink nyitottabbak, fegyelmezettebbek, az iskolaelhagyás is kevésbé jellemző köreikben - húzták alá.

További hírek

Olvasnivaló