Ugrás a tartalomra

Indulhat a Xanga beruházása Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. november 27. szombat 09:20
A projekt szempontjából jelentős mérföldkő, hogy megkapták a jogerős építési engedélyt, ami alapján indulhat a beruházás – nyilatkozta lapunknak Herdon István vezérigazgató.

A fejlesztést – aminek első üteme várhatóan 2022 végére készül el – több ütemben valósítják meg. Először elkészül egy ötezer négyzetméter alapterületű ipari csarnok, kapcsolódó irodákkal. Az épület műszaki paraméterei multifunkciós hasznosítást tesznek lehetővé. Herdon István, a Xanga Investment and Development Group vezérigazgatója kiemelte, a bérlői igényeknek megfelelő kialakítást követően a csarnok egyaránt alkalmas lesz termelő és logisztikai tevékenység végzésére. A fejlesztés során szem előtt tarják a környezettudatosságot, valamint energiahatékony megoldások – geotermikus energia felhasználása, korszerű hőszigetelő rendszerek – alkalmazását.

Herdon István (j), Veres Pál és Dukai Zoltán a földterület adásvételi szerződésének aláírásánál. | Fotó: Juhász Ákos

– A beruházás bejelentése óta sem állt meg a munka: megtörtént a terület adásvétele, majd feltérképeztük a talajmechanikai és infrastrukturális adottságokat, lehetőségeket. Ezzel párhuzamosan – mivel befektetési alapkezelők vagyunk – elvégzünk egy sor értékelést, elkészültek az elemzések, ezekre támaszkodva összeraktunk a projekt megvalósításához egy konkrét tervet.

A miskolci beruházás tervei

Ezt követően kiválasztották a kivitelezőt (mintegy tízzel tárgyaltak, több körön át), aminél a vezérigazgató elmondása szerint fontos volt, hogy a kivitelezés megfelelő minőségben és megfelelő áron készüljön el, és ennek az árnak tükröznie kell a majdani bérlők piaci igényeit.

– Az első ütem megvalósítását követően a létesítmény 25-30 ezer négyzetméter nagyságúra bővíthető, ami egyrészt lehetővé teszi a már betelepült vállalkozások hosszútávú bővülését, illetve további vállalatok betelepülését – nyilatkozta Herdon István.

A Déli Tudományos és Technológiai Parkban lévő földterület adásvételi szerződését júniusban írta alá Veres Pál polgármester, Dukai Zoltán, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója, valamint Herdon István a Xanga csoport egyik tagvállalata, a MIA Rising Kft. nevében. A cégcsoport húsz éve fejleszt ipari infrastruktúrát, gyárakat, logisztikai központokat. A kiváló munkaerő, a város jó elhelyezkedése, a tradicionális egyetemi képzések és a tudásháttér, valamint a jó infrastruktúra miatt választották Miskolcot. A teljes beruházás összértéke meghaladja a 10 milliárd forintot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!