Ugrás a tartalomra

Ingyenes jogi tanácsadás munkavállalók és vállalkozások részére

Utoljára módosítva
2019. augusztus 02. péntek 11:26
Európai Uniós forrásból a Pénzügyminisztérium meghirdette „A jogszerű foglalkoztatást célzó szolgáltatásnyújtás támogatása” című pályázati felhívást, amelyre az Észak-Magyarországi régióban sikeres pályázatot nyújtott be a programra létrehozott konzorcium keretében a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége KISOSZ, mint konzorciumvezető, és két munkavállalói érdekképviselet a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége, mint konzorciumi partnerek. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, közel 400 millió forint Európai Uniós támogatás segítségével.

„A jogszerű foglalkoztatást célzó szolgáltatásnyújtás támogatása” című GINOP-5.3.3-18 kódszámú pályázati felhívásra és a program megvalósítására hat régióban együttműködés jött létre négy kisvállalkozói munkaadói érdekképviselet, a KISOSZ, az IPOSZ, az OKISZ és az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, valamint három szakszervezet között, LIGA Szakszervezetek, Munkástanácsok és ÉSZT. Az együttműködés célja, hogy a hat régióban egyforma szakmai színvonalon és technológiai háttér mellett meghatározott jogterületeken (munkajog, társadalombiztosítási jog, adójog és cégjog) ingyenes szolgáltatáshoz jussanak a segítségért ideforduló munkavállalók és vállalkozások. A jogi segítségnyújtás személyes ügyfélfogadás keretében, e-mailes, telefonos és online formában is biztosításra kerül a program végrehajtásában közreműködő ügyvédek igénybevételével. Az együttműködés területi felosztása alapján az Észak-Magyarországi régióban a KISOSZ, a LIGA és a MOSZ konzorciuma látja el a feladatokat a GINOP-5.3.3-18-2018-00002 kódszámú projekt keretében.


Az ingyenes jogsegélyszolgálat működtetése mellett a konzorciumi partnerek a régióban megvalósítják a munkaügyi közvetítői, döntőbírói és tanácsadási szolgáltatásra irányuló új intézmény működtetését, ezzel segítve a kollektív szintű munkaügyi érdekviták rendezését, illetve tanácsadással megelőzését.
Az Észak-Magyarországi régióban a konzorciumi partnerek közel 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a program lebonyolítására, amely a konkrét jogsegélyszolgálati tevékenység mellett tartalmazza az érintett jogterületekre vonatkozó szakmai kiadványok megjelentetését és folyamatos frissítését, a személyes jogsegélyszolgálatot nem működtető területeken JogÁsz Nap fórumok szervezését, külön feladatként a hátrányos helyzetű csoportokhoz a szolgáltatás eljuttatását, valamint az alternatív vitarendezés népszerűsítését is.


A projekt megvalósítási időszaka: 2019. május 2-2021. december 31., ezen belül az ingyenes és anonim módon igénybe vehető személyes, telefonos, online és e-mailes jogsegélyszolgálat várhatóan a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően 2019. október 1-től indul el.
A projektről bővebb információt a www.jogpontok.hu oldalon olvashatnak.


A programmal kapcsolatban további információ kérhető a programhoz kapcsolódó média kampány lebonyolítójától: Számadó Éva 06-30/9777143, evaszamado@yahoo.com