Ugrás a tartalomra

Ismét a fiataloké lesz a Fiatalok Háza

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. szeptember 28. szerda 10:41
A Király utcai társasháztömbben körülbelül száz önkormányzati ingatlan van, ezekből az első pályázati körben már több mint egy tucat gazdára talált, és hamarosan újabb pályázatot ír majd ki a Miskolc Holding.
A Király utca 1. szám az egyik olyan lépcsőház, melyben fiataloknak írtak ki lakáspályázatokat. Fotók: Juhász Ákos


Visszaadják a miskolci Fiatalok Házát a miskolci fiataloknak. Első körben tizenöt lakás talált új gazdára a Király utca 1. szám alatt, a tömb többi lépcsőházában viszont hamarosan újabb lakásokat hirdetnek meg – jelentette be keddi, helyszíni sajtótájékoztatóján Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere és Szarka Dénes, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese. 

Szopkó Tibor hangsúlyozta, a Nagy-Miskolc programon belül a városvezetés egyik vállalása volt, a miskolci fiatalok itthon tartása, a miskolci fiatalok kedvezményes lakáshoz juttatása. Hogy ez megvalósulhasson, az önkormányzat az elmúlt években úgy alakította át lakásgazdálkodását, hogy a fiatalok érdekei még inkább megjelenjenek a pályázatoknál.

- Számomra ez egy igazi sikertörténet, hiszen az átalakításnak köszönhetően mára modellértékű bérlakás-program jött létre Miskolcon. Ennek egyik alapköve, hogy igyekszünk megóvni a vagyon értékét azzal, hogy nem hagyjuk tönkremenni a lakásokat. Itt, a Király utcán az elmúlt időszakban rendeztük a lépcsőházak helyzetet, most már egészen más ide belépni, mint néhány évvel ezelőtt. De nemcsak a lépcsőházak változnak majd, hanem a lakások is megújulnak, és a projekt folytatódik, szisztematikusan haladunk tovább. Célunk, hogy felelősen gazdálkodjunk az ingatlanvagyonnal egyrészt azért, mert ez egy komoly érték, másrészt, mert nekünk valóban fontos a fiatalok itthon tartása. Márpedig a piaci albérletárakat látva, az önkormányzat által nyújtott kedvezőbb lakhatási lehetőség biztosan sokaknak lesz nagy segítség – hangsúlyozta a városvezető. 

Szarka Dénes és Szopkó Tibor


A Fiatalok Háza a nyolcvanas években épült, benne elsősorban garzonlakások találhatók, egy nagyobb szobával és erkéllyel, valamint fürdővel, előszobával és egy kis konyhával. A tömböt a kétezres években szigetelték, színezték és az ablakokat is ekkor cserélték, a környezetet viszont csak az utóbbi időben rendezte a Miskolc Holding. Szarka Dénes kijelentette, az elmúlt időszakban 17 lakást hirdettek meg fiatalok részére, melyből tizenöt gazdára is talált. 

- A lakásokra összesen 104 pályázat érkezett be, ebből is látszik, mekkora a fiatalok igénye a kedvező árú önkormányzati ingatlanra. Fontos, hogy ezek a lakások felújításra szorulnak, melyet a Miskolc Holding úgy támogat, hogy a munkálatokra fordított költség „lelakható” lakbér formájában – árulta el a frakcióvezető-helyettes, aki emlékeztetett, bár a Fiatalok Házában most hirdettek meg először lakásokat, fiatalok számára már 2021 őszén és idén tavasszal is hirdettek meg lakásokat. Azok a pályázatok is sikeresek voltak, a bérlők már birtokba vették mind a harminc lakást. 

Szarka Dénes is megerősítette: a közeljövőben újabb lakásokat hirdetnek meg a Király utcán. Felhívta a figyelmet arra, hogy – ahogyan a korábbi pályázatoknál – az aspiránsoknak 35 év alatt kell lenniük; rendelkeznie kell Miskolcon bejelentett munkahellyel, ahol legalább hat hónapja dolgozik; és vállalnia kell egy legalább húszezer forintos lakástakarékosságot is. A nyertesekkel a szerződéseket 1+5 évre kötik meg. 

További hírek

Olvasnivaló