Ugrás a tartalomra

Ismét Miskolcra gyűlnek a táncvilág nagyjai: kezdődik a Horizont Fesztivál

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. augusztus 24. kedd 10:39
Idén nyáron visszatér a pandémia miatt tavaly elhalasztott Horizont Fesztivál. A Miskolci Balett meghívására augusztus 24-28. között a városba érkeznek a táncvilág legizgalmasabb produkciói.

Negyedik alkalommal rendezik meg Miskolcon a Horizont Kortárstánc Fesztivált, a részletekről Kozma Attila, a Miskolci Balett művészeti vezetője és Farkas Beáta, a fesztivál szervezője legutóbb az M2 Petőfi adásában beszélt.

Fotók: Parai Roland

Keddtől 4 ország 9 előadása várja a tánckedvelő közönséget a Miskolci Nemzeti Színházban. A fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján Kozma Attila, a Miskolci Balett művészeti vezetője ismertette a részletes programokat, valamint bemutatta azt az installációt is, amely a rendezvény ideje alatt a színház épülete előtt kap majd helyet. Juhász Katalin díszlet- és jelmeztervező álmodta meg a Horizont szobrát, amely a táncos eszközét, a testet jeleníti meg a kortárs művészet szellemében.

– Amikor eljutottam különböző külföldi nagyvárosokba, mindig csodálattal néztem, hogy egy-egy fesztivál ideje alatt milyen művészeti installációk díszítik a közterületeket. Ezt szerettük volna Miskolcon is meghonosítani. Amikor gondolkodtunk, hogy mi legyen az első ilyen mű, ami kikerül az utcára, arra jutottunk, hogy a kortárs táncot ez a kezet és lábat formázó alkotás tudná leginkább megeleveníteni – fogalmazott Kozma Attila az installációval kapcsolatban, amin egyébként a holland festőre, Piet Mondrianra jellemző színes geometriai formák is megjelennek. (Ezt egyébként már láthatják a járókelők a színház előtt.)

– 5 évvel ezelőtt fogalmazódott meg a fesztivál ötlete, amikor Béres Attila igazgatóval arról beszélgettünk, hogyan tudnánk közelebb hozni a tánc műfaját a miskolciakhoz. Az volt a cél, hogy el tudjunk olyan – magyar és külföldi – táncegyütteseket hozni ide, akik többnyire csak Budapesten lépnek föl, hogy az itt lakók is lássák: a modern tánc nem egy ördögtől való dolog, sőt, szerethető műfaj. Ezen az úton jártunk három éven át – ismertette a rendezvény mögött húzódó indíttatást Kozma Attila.

Bár többnyire az áprilisban tartott tánc világnapja hetén szokták megrendezni, a vírus miatt tavaly elmaradt, így idén negyedik alkalommal lesz Miskolcon Horizont Fesztivál, ahol arra is lehetőség nyílik majd, hogy az előadások után különleges sütemények és italok kíséretében a nézők megbeszélhessék egymással élményeiket a színház művészbejárója előtt kialakított Fesztivál Teraszon. Vargáné Bodnár Henriett, a Desszertem üzletvezetője és egyik tulajdonosa a sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt években a cukrászda találkozóhellyé vált, ahol a nézők és művészek összefuthatnak és kötetlenül beszélgethetnek.

– A Horizont erre kínál újabb jó alkalmat. Mivel nemzetközi fesztiválról van szó, mi is nemzetközi ízekkel készülünk. Olyan sütemény és italkülönlegességeket kóstolhatnak ezen a héten a meghosszabbított nyitvatartással működő Fesztivál Teraszra érkezők, amik a hétköznapokban nem szerepelnek a kínálatban.

Jegyek válthatók a www.horizontfeszival.hu weboldalon keresztül, vagy személyesen a színház jegyirodájában.

A fesztivál programok:
Augusztus 24. kedd
19.00    EL CARROMATO (ESP): BIG DANCERS – Térítésmentesen megtekinthető
Főbejárat környéke – Déryné lépcső
20:00    MISKOLCI BALETT: TILTOTT ÖSVÉNYEK/ GANGARAY DANCE COMPANY: AGORA
Kamaraszínház
Augusztus 25. szerda
19:00    SZEGEDI KORTÁRS BALETT: THE BLACK PAINTINGS/BLUE
Nagyszínház
Augusztus 26. csütörtök
18:00    ORIANTHEATRE (FR): KA-F-KA
Csarnok
19:30    A GRECSÓ FIVÉREK ESTJE: TÖBBET MAGUNKRÓL
Kamaraszínház
Augusztus 27. péntek
18:00    MN DANCE COMPANY (SLO): DE-SET
Kamaraszínház
20:00    HODWORKS: AMBER 
Játékszín
Augusztus 28. szombat
17:30 DUDA ÉVA TÁRSULAT: PRIZMA
Csarnok
20:00    GERGYE KRISZTIÁN TÁRSULATA ÉS GLORIA BENEDIKT: KOKOSCHKA BABÁJA
Kamaraszínház

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!