Ugrás a tartalomra

Jézus szíve búcsú a Sziklakápolnában

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 12. szombat 10:35
Jézus szíve búcsút tartottak június 11-én a miskolctapolcai sziklakápolnában.

Fotó: Mocsári László

Jézus Szíve ünnepét IX. Piusz terjesztette ki az egész Egyházra. A főünnep napja a pünkösd utáni második vasárnapot, úrnapját követő péntek (idén június 11.). Ebből az alkalomból tartottak szép számú hívő részvételével búcsúi szentmisét, melyen Veres Pál, Miskolc polgármestere is részt vett.

A Sziklakápolna története
A miskolctapolcai Jézus Szíve Sziklakápolna egyik a város legkülönlegesebb templomainak. A templomot 1935-ben szentelték fel egy évvel előtte járt itt egy ferencesrendi szerzetes, páter Szabó Pius erdélyi származású esperes barátjánál, Pataky Rudolfnál, aki a miskolci képviselőtestületnek volt tagja. Az ő tulajdonában volt a Verebes-tanyán lévő, tufába vágott két barlang, amelyet birkaakolnak használtak.
Az esperesnek megtetszett a hely, a kilátás, és azt javasolta, hogy a Tapolcán üdülők számára alakítsanak ki a barlangokból egy kis kápolnát. Pataky Rudolf fel is ajánlott a célra 650 négyszögölnyi területet. A terveket Menner László miskolci építész készítette, a meglévő üregeket megnagyobbították, alkalmassá tették a célra. A főbejáratot 9 méter magas és 18 méter széles támfalba illesztették. „A barlang belsejét egymásba fonódó vájárok, tagozatok teszik művészivé, a kőzet megjelenését díszessé” – írta Iglói Gyula a belsőről.
A csillagboltozatot Kun József szobrászművész, a szentképet Meilinger Dezső festőművész készítette (mindketten híres miskolci művészek voltak). Az eredeti tervek szerint az oltár mögött három temetkezési helyet is kialakítottak volna (Szabó Piusz, Pataky Rudolf és a Menner-család számára), de ez nem valósult meg. A templom szobrait Máriahegyi János budapesti szobrász készítette és ajándékozta a templomnak. A támfal tetején álló műkőkereszt szintén Kun József munkája, a harangok Szlezák László budapesti harangöntő műhelyéből kerültek ki. A díszes kaput Süveges Árpád lakatosmester készítette.
A kápolna a második világháborúban súlyosan megsérült, újjáépítése 1965-ben fejeződött be, majd 1995-ben ismét renoválták. Ekkor készült a kápolna bejáratát képező székelykapu, Szabó Pius emlékére.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!