Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: Hogyan kell átadni a használati útmutatót a fogyasztónak?

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 03. szombat 16:30
Miskolci olvasónk kisgépet vásárolt kerti munka végzéséhez. Mivel még soha nem használt hasonló terméket, izgatottan kereste a leírást a dobozban. Ilyet nem talált. Az üzletbe visszamenve a bolti eladó egy QR kódot tett elé, mondván, ezen éri el a leírást magyar nyelven. Ők nem tudnak adni papíralapú tájékoztatót, mert a gyártó sem küldi meg azt nekik.
Fotó: Internet (illusztráció)

Idős levélírónk kérdezi, hogy jogszerű-e az eljárás, lévén, ő nem használ számítógépet, így nem tudja a használati útmutatót elérni.
A használati és kezelési útmutató fogalmát a piacfelügyelet törvény határozza meg. E szerint, a használati útmutató nem más, mint maradandó formában a fogyasztó vagy a felhasználó számára a gyártó által rendelkezésre bocsátott tájékoztatás a termék rendeltetésszerű és biztonságos használatának, felhasználásának, eltarthatóságának és kezelésének módjáról.

Ugyanezen piacfelügyeleti törvény úgy rendelkezik, hogy a gyártó a termékhez magyar nyelven köteles mellékelni a fogyasztók és más végfelhasználók számára a használati és kezelési útmutatót, valamint a biztonságot érintő figyelmeztetéseket. A használati és kezelési útmutatónak közérthetőnek és egyértelműnek kell lennie.

A fenti törvényi szabályok egyértelműen akként rendelkeznek, hogy maradandó formában, a termékhez kell mellékelni a közérthető és egyértelmű, magyar nyelvű tájékoztatást. Ezen feltételeknek a papíralapon átadott dokumentum felel meg. Az online útmutató csak külön eszközök igénybevételével, számítástechnikai ismeretek birtokában érhető el, ezért nem teljesíti a törvényi elvárást a forgalmazó, ha ilyen módon próbálja meg átadni az útmutatót - válaszolt dr. Strassburger Gyula ügyvéd.

További hírek

Olvasnivaló