Ugrás a tartalomra

Jókai és pszichológia is előkerült a magyar érettségin (Frissítve!)

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. május 03. hétfő 10:31
Hétfőn délelőtt 9 órakor kezdődtek országszerte az érettségi vizsgák, amiket a tavalyi évhez hasonlóan egészségügyi óvintézkedések betartása mellett szerveztek meg. Hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden pedig matematikából adnak számot tudásukról a diákok.

Az 1848-as szabadságharc szónokairól szóló cikket kaptak a magyarból középszinten érettségizők, ez alapján kell megoldaniuk tizenegy feladatot – írja az Eduline.

A szövegértési feladatsor bázisszövege az 1848/49-es szabadságharc nagy szónokairól szól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról. A szónoki beszédek kapcsán kell a középszinten vizsgázóknak megoldaniuk a kétoldalas szöveghez kapcsolódó tizenegy feladatot.

A gyakorlati szövegalkotás és az érvelés feladatban pedig két aktuális téma közül kell választaniuk egy szakpszichológusi interjú részlete vagy egy szövegrészlet alapján.

Az első feladatsor megoldására a diákoknak összesen 90 percük van. Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. A szövegértési feladatok megoldásával maximum 40 pontot szerezhetnek a vizsgázók.

Elkezdődött az érettségi. | Mocsári László képgalériája

A Miskolci Tankerületi Központ által fenntartott középfokú oktatási intézményekben összesen 668 végzős nappalis diák, felnőttoktatás keretében pedig mintegy hatvanan tesznek érettségit, illetve előrehozott érettségire 225-en jelentkeztek intézményeinkből. Körükben összesen 871 emelt szintű érettségi tantárgyi vizsga lesz.

A Miskolci Szakképzési Centrum részéről 759 érettségiző van, közöttük 334 emelt színtű vizsgajelentkezés történt, és az iskolákból 166 diák jelentkezett előrehozott érettségire. „A kötelező érettségi tantárgyak: a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, az idegen nyelvek, valamint az ágazati szakmai érettségi tantárgyak. Emellett a diákok gyakran választják az informatikát további érettségi vizsgatárgyként. Az előrehozott érettségit tevők általában idegen nyelvből mérettetik meg magukat” – nyilatkozta Molnár Péter főigazgató.

A Lévay József Református Gimnázium száznegyven végzőse érettségizik.

A Miskolci Tankerületi Központ intézményeiben nagy körültekintéssel szervezik meg a vizsgákat, amelyek lebonyolítása a tavalyi évhez hasonló lesz. „Az épületbe lázmérést, kézfertőtlenítést követően léphetnek be a diákok és a tanárok, egy teremben legfeljebb tíz fő tartózkodhat. Különös figyelmet kell fordítani a 1,5 méteres távolság megtartására és a maszkviselés szabályaira. Minden intézményben biztosítjuk a védőfelszereléseket (maszkot a diákoknak, a tanároknak gumikesztyűt is), valamint a fertőtlenítő- és tisztítószereket is” – nyilatkozta László István igazgató.

Fazekas Róbert, a Földes Ferenc Gimnázium megbízott igazgatója elmondta: „nagyon emberi gesztus, hogy papírzsebkendővel és palackozott vízzel is segítik a vizsgázókat a nehéz körülmények között.”

Az írásbeli érettségire szigorú járványügyi szabályok betartása mellett kerül sor a Miskolci Szakképzési Centrum iskoláiban. A vizsgára érkező diákok a csoportosulások elkerülése érdekében több bejáraton keresztül közelítik majd meg a vizsgatermeket. 

A kormány döntése értelmében csak írásbeli vizsgák lesznek. Van diák, aki így jobb, de van, aki szóban. Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója szerint ez utóbbi nem tud szóbelivel javítani egy-két százalékot, ha esetleg ennyi kellene a továbbtanulásához. 

Fazekas Róbert pedig úgy véli, a kiváló felkészültséggel vizsgázó diáknak a számonkérés módja hangsúlytalan. „Akik írásban jobbak, most könnyebben veszik az akadályokat, akiknek szóbeli képességeik jobbak, és e képességükre is építették jó vizsgaeredményeiket, most új taktikát dolgoznak ki. A szóbeli vizsga személyes jelenléttel történik. A vizsgáztatók nem pókerarcú játékosok, hanem pedagógusok, akiknek, egyetlen aprócska arcrezdülése is sok segítséget adhat a bizonytalankodó vizsgázónak. Ezt a lehetőséget a diákok most nem tudják kiaknázni” – nyilatkozta a Földes Ferenc Gimnázium megbízott igazgatója.

Bukovszki Edit, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium nevelési igazgatóhelyettese számításba vette azokat is, akik nem szeretnek népes bizottság előtt számot adni tudásukról. – Van, aki kimondottan örül, hogy nem kell szóbeliznie. Ráadásul nálunk hittan szóbelik lesznek, úgyhogy nem maradunk teljesen érettségi vizsgaélmény nélkül.

A Lévay József Református Gimnáziumban is lesz minden osztályból egy-két szóbeli, hiszen a testnevelést és a hittant nem lehet másképpen teljesíteni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!