Ugrás a tartalomra

Jubilál a Zempléni Fesztivál

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. július 08. csütörtök 16:12
Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja, a 30 éves Zempléni Fesztivál augusztus 13-ától 22-éig várja a látogatókat.

Gyönyörű természeti környezet, történelmi helyszínek, finomra hangolt művészeti fesztivál –ezt kínálja a nyári program, ami immár 30 éve a felfedezés örömét adja látogatóinak a zenei műfajokban, irodalmi, színházi és táncszínházi előadások és kiállítások során, csipetnyi gasztronómiával és finom borokkal kiegészítve.

A közel 70 program között találunk magas színvonalú komolyzenei hangversenyt, színházi és irodalmi estet, táncszínházat, jazz koncertet, kirándulást, kiállítást, és gasztronómiai eseményt is. A Zempléni Fesztivál nemcsak a helyi közönség körében örvend nagy népszerűségnek, hiszen vonzza az ország más vidékeiről érkező, minőségi kikapcsolódásra vágyó látogatókat is – hangzott el az esemény beharangozó sárospataki sajtótájékoztatóján, A Művelődés Házában.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató: válogatott művészeti palettát kínálunk a sárospataki sajtótájékoztatón. | Fotó: Beregi László

– Az augusztusi napokban olyan válogatott művészeti palettát kínálunk, amelyért érdemes több napot, akár a teljes időszakot Zemplénben tölteni – mutatott rá Turjányi Miklós fesztiváligazgató, aki bejelentette, a támogatóknak hála rendelkezésre áll a szükséges forrás.

– A fesztivál programsorozata nem jöhetne létre hozzájárulások, támogatások nélkül. Elsőként kell említenünk fenntartóinkat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságát, a Nemzeti Kulturális Alapot és új kiemelt támogatónkat, az MVM-et, akik a rendezvénysorozat fő anyagi forrását biztosítják. A helyi cégek, önkormányzatok és szakmai partnerek pedig évek óta töretlen lelkesedéssel támogatnak minket.

A fesztiváligazgató tolmácsolta az MVM Zrt. csoportszintű kommunikációs igazgatójának, Jákó Eszternek a szavait, aki úgy fogalmazott: büszkén állnak az összművészeti és gasztronómiai fesztivál mellett, „ami bemutatja és népszerűsíti a borsodi régiót, amelyhez az MVM Csoport számos ponton kötődik. A térség kulturális értékeinek megismerése mellett minőségi élményeket is szerezhetnek a Zempléni Fesztiválra látogatók”.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő is megerősítette, hogy az anyagi fedezetet nem volt egyszerű előteremteni, kora tavasszal még nem látszott, hogy egyáltalán megrendezhetik-e a fesztivált.

– Meglesz a kormányzati támogatás, így idén is elmondhatjuk: a művészet Zemplénben házhoz jön. A fesztivál fontos mérföldkőhöz érkezett a jubileummal, és a 30 év sikerei azt is jelentik, hogy ma már senki nem kérdőjelezi meg a rendezvény létjogosultságát. A Zempléni egy kiemelt fesztivál, köszönhetően a magas szakmai színvonalnak, valamint a települések és szervezők, támogatók összefogásának.

Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója elmondta, örömmel adnak otthont a fesztivál programjainak, bár az épület teljeskörű rekonstrukciója miatt egyelőre még nem minden helyiség áll rendelkezésre. – Sokat jelent számunkra, hogy részesei vagyunk ennek az emberközpontú, szerethető fesztiválnak.

Sárospatak mellett Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj, továbbá egy tucat más zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont élvonalbeli magyar és külföldi szólisták, népszerű együttesek produkcióinak. A látogatók a rendezvényekhez kapcsolódóan több mint egy tucat pincészet, köztük a fesztivál hivatalos borszállítója, a Grand Tokaj kiváló borait is megkóstolhatják.

Hollerung Gábor művészeti vezető: közel 70 program, 40 helyszín, 20 település várja a kultúra kedvelőit

Közel 70 program, 40 helyszín, 20 település. A programok többségét továbbra is a komolyzene műfajához tartozó koncertek alkotják, de hagyományosan erős a jazz kínálat, a társművészetek pedig a legmagasabb színvonalon képviseltetik magukat. A színházi- és irodalmi estek mellett táncszínházi produkciók színesítik a választékot, s idén öt kiállítás nyílik a fesztivál keretében – sorolta Hollerung Gábor művészeti vezető, kiemelve az augusztus 13-ai, pénteki nyitóhangversenyt, ahol a Budafoki Dohnányi Zenekar működik közre, az est szólistája Lendvai József hegedűművész, karmestere pedig Hollerung Gábor lesz. Műsoron Csajkovszkij: D-dúr hegedűversenye és Saint-Saëns: II. Szimfóniája.

Csak néhány további programelem: az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes táncosai az immár 20 éves, Jubileumi Naplegendát elevenítik meg augusztus 14-én, szombaton 8 órától a Tokaj Fesztiválkatlanban.

A sárospataki várudvarban augusztus 17-én este „Főhajtás a Queen életműve előtt” alcímmel a Budapest Jazz Orchestra egyedülálló próbálkozásként „jazz-es köntösben” szólaltatja meg a legendás angol együttes dalait, s ehhez olyan énekeseket nyert meg, mint Wolf Kati, Csordás Levente és Kocsis Tibor.

A tokaji Paulay Ede Színházban Lackfi János ezúttal egy teljes történelmi-irodalmi panoptikumot és persze verseket vonultat föl a hallgatóság előtt, elmúlt másfél évünk kapcsán, Szilágyi Örzsébet Modernát megkapta címmel. Ez augusztus 18-án, szerdán lesz.

Másnap a könnyebb műfajt kedvelők is kitűnő programra lelnek: a Monarchia Operett társulata a Fesztiválkatlanban lép fel, Huszka Jenő – Szilágyi László: Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című előadását mutatják be – Waldeck grófnő szerepében Oszvald Marikával.

Augusztus 21-én, szombaton lesz a fesztivál másik nagyrendezvénye, szintén a Tokaj Fesztiválkatlanban: 8 órától Leonard Bernstein West Side Story szvitje és Carl Orfftól a Carmina Burana kiváló szólisták, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével lesz hallható.

Az augusztus 22-ei záróhangversenyen hat trombitaművész és az egykori fesztiválalapító, a Liszt Ferenc Kamarazenekar igazi Trumpetissimo – Trombitagálával fejezi be a jubileumi fesztivált.

A fennálló veszélyhelyzet miatt a rendezvény lebonyolításakor a szervezők messzemenőkig figyelembe veszik a hatályos jogszabályokat, aktuális rendelkezéseket. Védettségi igazolvány nem kell, de a szervezők kérik, hogy aki tudja, elővételben vásárolja meg a jegyeket, mert szigorúan tartani fogják a létszámot az egyes rendezvényhelyszíneken.

A programokról részletes információ a www.zemplenifesztival.hu honlapon, valamint a fesztivál Facebook-oldalán található.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!