Ugrás a tartalomra

A Kassa-Miskolc régió 200 turisztikai helyszíne lesz bejárható virtuális sétával

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 13. szerda 16:12
A jelen gazdasági és turisztikai környezetben kiemelten fontos a helyi kulturális örökséghez kapcsolódó minőségi turizmus fejlesztése. Ezzel a törekvéssel valósul meg az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretein belül az innovatív megoldásokat felvonultató CBC Tours (SKHU/1801/1.1/001 számú) projekt. A határon átívelő fejlesztésben 3 KKV partner (két magyar és egy szlovák cég) hoz létre egy integrált, interaktív turisztika platformot amely segítségével számítógép, okostelefon vagy VR szemüveg segítségével tehetnek a régió nevezetességeinél virtuális sétát a térségbe látogatást tervező turisták. (x)

Mitől lesz hasznosabb a projekt eredménye mint egyéb turizmust támogató megoldások?

Két fontos tulajdonságot emelnék ki. Az egyik a többnyelvűség (szlovák, magyar és angol), a másik pedig az interaktivitás. Egy olyan integrált turisztikai platformot és applikációt hoz létre a konzorcium, amely a régió természeti és kulturális örökséghelyszíneiről, valamint a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokról, vállalkozásokról 3D virtuális séták és interaktív kiegészítő adatok segítségével nyújt az érdeklődők számára rendszerezett, könnyen elérhető és többnyelvű (magyar, szlovák és angol) információt.

Ezek a virtuális séták a jelen vírus helyzetben kifejezetten aktuálisak…

Igen, a jelen gazdasági és turisztikai környezetben kiemelten fontos a helyi kulturális örökséghez kapcsolódó minőségi turizmus fejlesztése. Perpillanat még leginkább csak otthonról élvezhetőek ezek a virtuális séták, de természetesen a projekt célja nem a virtuális, hanem a valódi turizmus fejlesztése.

Hogyan halad a projekt, mennyire érintik a vírushelyzet okozta lezárások?

A cbc.virtualtours.city weboldalon már most is látható 100 turisztikailag érdekes, vonzó helyszín a határ magyar oldaláról, és jelenleg is folyik a határ szlovákiai oldalán szintén 100 (POI – point of interest) virtuális sétára alkalmas digitális 3D-s fotózása. A vírushelyzet miatt az on-site tevékenységek valamelyest csúszásba kerültek, de ezt a projekt partnerek elkötelezett, határozott munkavégzéssel kiküszöbölik. Az informatikai fejlesztések az eredeti terveknek megfelelő ütemezésben zajlanak, tehát a projekt zárásával nem lesz késedelem.

Mit várnak a projekttől a jövőben?

Azáltal hogy a látogatók könnyebben juthatnak a saját anyanyelvükön, pontosabb információhoz a projekt innovatív megoldásainak segítségével, a várakozások szerint növekedhet a térségbe turisztikai céllal érkező látogatók száma. A konzorciumi partnerek bíznak abban, hogy a CBC Tours projekt hatására tovább erősödik a térség turizmusa, és  a régióból sokan látogatnak el a határ túloldalán található érdekes látnivalókhoz, fedezik fel a csupán karnyújtásnyira található élményeket. A turisztikai előnyök mellett a projekt megvalósítása elősegítheti a társadalmi és gazdasági együttműködések kialakulását a határ menti régiókban, valamint hozzájárulhat új munkahelyek létrehozásához is.

További információ acbc.virtualtours.city és a http://www.skhu.eu/ weboldalon.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!