Ugrás a tartalomra

Katowicei lakástűz: támogatják a károsultakat

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. november 23. kedd 18:26
Önkormányzati segítségről biztosította a Katowice utcában történt társasházi tűzben érintett lakókat Szopkó Tibor alpolgármester.
Fotó: Mocsári László

A második emeleti lakás november 12-én éjjel gyulladt ki. Összesen több mint nyolcvan embert menekítettek ki a tűzoltók a négyemeletes, három lépcsőházból álló társasházból.

- Ilyen helyzetben az önkormányzatnak szűkösek az eszközei, de mindezeket felhasználtuk arra, hogy segítsük a károsultakat, még ha ez kis segítség is – ismertette Szopkó Tibor alpolgármester. 

Az esethez a miskolci, a kazincbarcikai és a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, továbbá a helyszínre érkezett a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat is. Az egységek több lakót kimenekítettek az épületből, majd elfojtották a lángokat.

- A rendeletben szabályozott rendkívüli településtámogatás maximális összegét igyekszünk odaítélni a károsultaknak, amely jelen esetben százezer forint – tette hozzá a politikus. 

A kiégett lakásban élő férfi kérdésünkre elmondta: arra ébredt, hogy a lábán ég a takaró. Riadalmában a tüzet azonnal oltani próbálta, majd rohant a szomszédokat értesíteni. Másfél szobás lakását - hűtőjét és a mosógépét leszámítva - teljesen felemésztették a lángok, de az alatta és fölötte lévő lakásokat is érintette a tűzvész. 

- Az elmúlt időszakban megközelítőleg kilencven esetben riasztották a megye tűzoltóit csak a lakásban keletkezett tűzesetek miatt – tudtuk meg Hudák Andreától, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivőjétől. A balesetek okai között jellemzően a konyhai tűzhelyen felejtett zsiradék meggyulladását (illetve annak helytelenül vízzel való oltását), az elalvás előtti ágyban történő dohányzást, valamint a felügyelet nélkül hagyott mécsesek belobbanását találták a szakemberek. - Utóbbira az elkövetkezendő időszakban különösképpen oda kell figyelnünk – hangsúlyozta Hudák Andrea, hozzátette, a kiváltó tényezők között a lakásfelújítások során vétett figyelmetlenségekkel és a gázkészülékek meghibásodásával is számolni kell.  

Azt, hogy a tüzet mi okozta, most pontosan még nem tudni, a szakemberek ottjártunkkor is vizsgálódtak a kiégett lakásban, illetve a lépcsőházban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!