Ugrás a tartalomra

Keserédesség, álca nélkül – újra Miskolcon koncertezik a Bohemian Betyars

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. február 14. péntek 11:05
„Ezt a magyar sajátosságot nehéz levetkőzni, rajtunk is álca nélkül látható” – mondja a Miskolci Kocsonyafesztiválra hosszú évek után visszatérő Bohemian Betyars basszusgitárosa a sírva vigadásról. Fehér Gábor elárulta, már az új lemezről is hallhatunk majd számokat a pénteki koncertjükön. Interjú.

A Bohemian Betyars világzenei együttes 2009-ben alakult meg, azóta nemcsak ország-, de világszerte belopták magukat a közönség szívébe energikus, mindenkit magával rántó zenéjükkel, koncertjeikkel. Igazi csavargók módjára járják körül a világot; léptek már fel Kínában, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is. A Miskolci Kocsonyafesztiválon február 14-én, pénteken este 11 órától hallhatja őket a közönség a Villanyrendőr színpadnál. Fehér Gábor válaszol.

Egy immár 10. életévét betöltött zenekar érkezik Miskolcra. Milyen érzés lesz újra itthon zenélni, hazai közönség előtt?

Nagyon várjuk a koncertet, már csak azért is, mert rég kaptunk meghívást erre a fesztiválra. Boldogok voltunk, hogy újra jöhetünk, szóval izgatottan várjuk a február közepét.

És milyen zenekart köszönthetünk újra, ezúttal a Villanyrendőr Színpadon? Hogyan telt el az elmúlt 10 év, miben változtatok?

Nyilván rengeteg dolog történt a zenekarral, a fél világot bejártuk közben, nagyon sok mindent láttunk, hallottunk. A legfőbb változás talán az, hogy mostanra megvan a saját hangzásunk, a saját stílusunk; levetkőztük, hogy erre vagy arra a zenekarra hasonlítunk. Aztán sokkal profibbak vagyunk mi magunk is, és egy teljes stáb dolgozik most már mellettünk. Összességében azt mondhatom, hogy egy abszolút összeszedettebb produkció érkezik Miskolcra, mint amilyet a kezdetekkor hallhattak.

Egy hónapja még New Yorkban toltátok. Nyugtass meg mindenkit, nem vett ki sokat az erőtökből az amerikai csavargás!

Nagyon-nagyon jó volt, és ezt most szorozzuk meg még tizenöttel (mosolyog). Ráadásul a születésnapomat az egyik ottani koncerten ünnepelhettük, így elég különlegesre sikerült. Két fellépésünk volt egyébként New Yorkban, az egyik a Global Fest világzenei fesztiválon, ahová úgy jutottunk ki, hogy többszáz zenekarból választottak ki minket. Ezen kívül egy kisebb klubban léptünk még fel a Times Square környékén. Nagyon eseménydús napokat éltünk meg, élményekkel és jó szakmai kapcsolatokkal tértünk haza. Nagyon bizakodóak vagyunk tehát, hogy a jövőben vissza tudunk majd menni Amerikába, lehetőleg minél hamarabb, akár még ebben az évben. Az egyhetes „csavargást” már kipihentük, úgyhogy az energiákkal nem lesznek problémák Miskolcon.

Mi pedig örülünk ennek! Sikeretek egyébként a műfaj népszerűségét is jelzi? Mit tapasztaltok a világban? Hogyan írnád le egyáltalán a zenéteket?

Ha műfaj, akkor talán még mindig az állja meg a helyét, amit néhány éve aggattunk magunkra, ez a „speed-folk-freak-punk”, bár szerintem nehéz bekategorizálni minket. Ennek van pozitív és negatív hozadéka is, hiszen például nehéz minket berakni egy olyan fesztiválra, ahol csak folk, vagy csak punk zene van. Azonban szerintem pont a műfaji sokszínűség a sikerünk egyik titka, az, hogy valami különlegesebbet, másabbat próbálunk játszani. Viszont azt is megtartottuk a 10 év alatt, hogy ha más behatások érik a zenekart, akkor szívesen „kitekintünk” másfajta stílus felé is. Sose skatulyáztuk be magunkat, nem mondtuk azt, hogy csak és kizárólag abban a műfajban zenélünk.

Magyarságotokból mit visztek magatokkal külföldre?

Semmi szélsőséges dologra nem kell gondolni! Szeretünk azzal játszani külföldön, főleg, ha először vagyunk ott, hogy Mátéval, a hegedűsünkkel néptáncolunk egyet, ami extra különleges élmény lehet a nézőknek, főleg például Ázsiában. Szeretjük hangsúlyozni, hogy magyarok vagyunk, mindenkinek elmondjuk, honnan jöttünk, bemutatjuk az országot, hogy minél többet megtudjanak a magyar kultúráról stb.

Hol szerettek a legjobban fellépni? Miskolcon kívül persze…

(nevet) Miskolcra mindig szívesen jövünk. Spanyolországba nagyon szeretünk még járni, most már oda is régóta jó kapcsolatok fűznek, minden évben kijárunk különböző fesztiválokra. Nagyon kedvesek az emberek, egyszerű megtalálni velük a kapcsolatot egy koncert alatt. Mostanában vált a szívünk csücskévé Dél-Korea. Nagyon sokszor léptünk fel ott is az elmúlt 3 évben, csak jó élményekkel jöttünk haza. Kevés olyan hely van egyébként a világban, ahonnan úgy jöttünk volna el, hogy csalódtunk volna.

És mi a vágyálom, hová szeretnétek eljutni a következő években?

Dél-Amerika már nagyon régóta célállomás, vannak is lehetőségek, amiket egyelőre még tologatunk, de a következő években mindenképpen szeretnénk eljutni oda. Illetve Észak-Afrikában is van egy-két ország, ahol nagyon jó kulturális fesztiválok vannak. Van még egy-két hely a bakancslistánkon (mosolyog).

Zenétek, szövegeitek, életviteletek mind-mind az életigenlésről szól, némi búsongással vegyítve. Kifordítva az ismert mondást: vigadva sír a magyar?

Az is szép! (mosolyog) Ez a fajta keserédesség az egyik legjobban megfogható dolog a zenénkben, és ez abszolút jellemző a csapatra, de az előadásmódunkra is. Ez az a magyar sajátosság, amit nehéz levetkőzni, rajtunk is álca nélkül látható.

Ezt visszaigazolták felétek külföldön is? Átérzik ezt a keserédességet?

Persze! Külföldön nem a szöveg fogja meg a közönséget, hiszen magyarul éneklünk, hanem inkább a buli, az energiák, az együtt rezgés, és emiatt sokszor elő szokott ez jönni.

Most Kocsonyafesztivál. Milyen setlisttel készültök, mit hallhat majd tőletek a közönség?

Izgalmas lesz, azt már most elárulhatom. Nagyobb koncerteken egy perkással szoktunk kiegészülni, Sárkány Bercivel. Ő fog besegíteni a dobszekcióba, mindenképpen színesebb lesz a hangzás. Aztán tavaly év végén elkezdtünk dolgozni az új albumon, amiről egy-két számot fogunk is játszani, amolyan kísérleti jelleggel, ajándékként a miskolci közönségnek. Lesz izgalom tehát bőven (nevet).

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!