Ugrás a tartalomra

Kétszáz mínusz egy: Ascher Tamás Pintér Bélát rendez Miskolcon

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. május 11. szerda 16:18
Béres Attila mellett Rusznyák Gábor főrendező, Szőcs Artur rendező, valamint Kozma Attila, a Miskolci Balett művészeti vezetője beszélt a nyári pihenő után induló szezonról. Jézus Krisztus Szupersztár, Vízkereszt, vagy bánom is én, A miniszter félrelép, Micimackó: nagy címekben gazdag évadra készülhetünk.
Béres Attila igazgató az új évadról beszél. | Fotók: Mocsári László

Az elmúlt két évben a Miskolci Nemzeti Színház is a világjárvány hatásaival küzdött: igyekezett visszacsalogatni a nézőket, illetve próbálta megtartani a csapatát - ezzel kezdte szerda délelőtt az új évad bemutatóján gondolatai tolmácsolását Béres Attila igazgató, aki az önkormányzatnak és a kormányhivatalnak egyaránt megköszönte, hogy támogatták a nehéz időkben is a színházat.

- A törekvéseink – a kapott segítségnek hála – nagyrészt célt értek. Köszönjük a közel 300 alkalmazottunk nevében is, hogy együtt tudtunk maradni – fogalmazott Béres Attila, aki azt is hangoztatta, a miskolci teátrum továbbra is a leglátogatottabb a vidéki színházak közül.

- A néző mindig lábbal szavaz: eljön, vagy nem jön el. A Miskolci Nemzeti Színház éves nézőszáma azt mutatja, jó úton járunk. Nem volt könnyű visszacsalni az embereket a nézőtérre.

Ehhez kell egy jó műsor, ehhez kell egyfajta minőség: a következő évadban is ezekre törekszünk – mondta az igazgató.

A 2023-ban induló a 200. évada lesz a színháznak, elé azonban beékelődött még egy izgalmasnak ígérkező szezon.

- Az idén indulót úgy neveztük el, hogy a „kétszáz mínusz egyedik évad”. Az idény során 14+1 bemutatónk lesz. A célunk az volt, hogy a sors hullámai közt hánykolódó világunkban a színház a béke szigete maradjon. Ennek tükrében megpróbáltunk minél szélesebb rétegekhez szólni.

Szőcs Artur először rendez majd Bródy-darabot

Szőcs Artur – bár színészként már játszott a drámaíró által szerzett darabban - először rendez majd Bródy Sándort. A Trianon traumáját bemutató Feketeszárú cseresznye az elmúlt időszak legnagyobb szakmai és közönségsikerének számít Miskolcon: számos állótapssal ünnepelt előadást játszott a helyi teátrum.

A rendező, Szőcs Artur többször elmondta, nem csak a Feketeszárú cseresznyét jegyző Hunyady Sándor munkásságát, de az író édesapjának, Bródy Sándornak a műveit is szereti. A dada című színdarabot a Kamaraszínházban láthatják majd a nézők. Szőcs Artur kiemelte, jövőre lesz Bródy Sándor születésének 160. évfordulója, és reméli, hogy a teátrum méltó emléket állít az írónak.

Rusznyák Gábor: "kimarad az aktuálpolitika az idény darabjaiból"

Rusznyák Gábor arról beszélt az általa rendezett A „K” ügy kapcsán, hogy

a Miskolci Nemzeti Színház a jövőben igyekszik minden aktuálpolitikai témát távol tartani magától.

Hívócímek

A műsorfüzet legérdekesebb címe mindenképp a Gyévuska. Pintér Béla egy élő színházi legenda. Ascher Tamás szintúgy. A mágnes két azonos pólusa ebben az esetben úgy tűnik, vonzza egymást: Darvas Benedek és Pintér Béla zenés játékát Ascher Tamás rendezi a Kamaraszínház színpadára. Ez pedig egyfajta csúcsmérője is a Miskolci Nemzeti Színháznak.

Kovács Márton és a Mohácsi testvérek A falu rossza című népszínművet állítják a Nagyszínház színpadára. Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperája, a Jézus Krisztus Szupersztár Szabó Máté rendezésében érkezik ugyanide. Szabó Máté másik előadása Heinrich von Kleist Amphitryon című vígjátéka lesz, melyet a Játékszínben mutatnak majd be.
 

Ray Cooney vígjátékát Keszég László rendezi: A miniszter félrelép című darabot szintén a Nagyszínházban láthatja majd a közönség. A Játékszínben pedig Thomas Bernhard A színházcsináló című drámáját állítja színpadra a rendező. 

A már említett A „K” ügy mellett Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit viszi színre Rusznyák Gábor. Ez utóbbit a Nagyszínházban tekintheti majd meg a közönség.

William Shakespeare is műsoron lesz: a Vízkereszt, vagy bánom is én címen futó előadást Béres Attila rendezi a Nagyszínház színpadára. Alan Alexander Milne Micimackója szintén a direktor rendezésében érkezik, a művet Lőrinczy Attila alkalmazza a Kamaraszínház színpadára. 

Paul Foster I. Erzsébet című színművét Szőcs Artur viszi színre, a Játékszínben.

Kozma Attila a Miskolci Balett bemutatóiról beszélt

A Miskolci Balett is új bemutatókkal készül a 2022-2023-as évadra – erről már Kozma Attila beszélt. A Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztiválon a közönség már láthatta Hugo Viera koreográfiájában a Jobb későn, mint soha című táncelőadást. Ehhez készít Kozma Attila egy második felvonást Vörös napló - Egy kiszolgáltatott nő története címmel, mely egy fikciós balett lesz Marilyn Monroe eltűnt titkos naplója alapján. Az évad későbbi részében Plasztik Bombasztik címmel visznek színre előadást – ezzel a minket körülvevő műanyag világra szeretnének reflektálni – fejtette ki Kozma Attila.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!