Ugrás a tartalomra

Kiállítással ünnepelték a magyar-kínai kapcsolatok és az egyetem hét évtizedes fejlődését

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 09. szerda 18:10
„Magyarok a Selyemúton” – a Széchenyi-expedíció és Stein Aurél kutatásai Ázsia szívében címmel nyílt kiállítás a Miskolci Egyetemen, kedden. A Konfuciusz Intézet ezzel a különleges kulturális programmal ünnepelte meg a Miskolci Egyetem, valamint a magyar-kínai kapcsolatok hét évtizedes fejlődését. A kiállítás október 8-a és november 3-a között tekinthető meg a Miskolci Egyetem Főépületének földszintjén.
Végh Csaba képgalériája!

2018-ban jött létre ez a kiállítás, egy Tunhuangból érkezett felkérés nyomán – tudtuk meg Kelecsényi Ágnestől, az MTA Keleti Gyűjteményének osztályvezetőjétől, aki egyben a kiállítás kurátora is. Tunhuang egy buddhista művészeti együttes, ami az UNESCO világörökség része: 492 barlangban mintegy 45 ezer négyzetméternyi freskó, és több mint 2000 szobor található. Ennek az anyagnak a feltárásában voltak olyan jelentősek a magyarok, akik a Selyemúton jártak, Széchenyi Béla és Stein Aurél. – A kiállításon mintegy 280 kép, illetve tárgy látható, melyek legnagyobb része a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárából származik, hiszen Stein Aurél hagyatékának egy részét őrizzük itt. Valamint az itt látható videó és audiovizuális anyag a Tunhuang Akadémia ajándéka – tudtuk meg a kiállítás kurátorától.

Sok a közös kapcsolódási pont

Kuttor Dániel, a Konfuciusz Intézet magyar igazgatója arról szólt, 70 éve költözött Miskolcra az egyetem, illetve 70 évvel ezelőtt kiáltották ki a Kínai Népköztársaságot is – ezek az évfordulók inspirálták a „Magyarok a Selyemúton” című kiállítást.

Torma András rektor megnyitó beszédében külön köszöntötte Patkó Gyula volt rektort, akinek megköszönte a Konfuciusz Intézet létrejöttét. Egyebek mellett szólt a magyar-kínai kapcsolatokról, a Konfuciusz Intézet jelentőségéről, és a hetvenedik évforduló fontosságáról.

Pfliegler Péter, Miskolc város alpolgármestere kiemelte: hét évtizede történt az is, hogy Magyarország felvette a diplomáciai kapcsolatot Kínával. – Megkerülhetetlen nagyhatalom Kína mind gazdaságilag, mind pedig az emberiség bölcsőjét tekintve. Ez a kiállítás jól mutatja be az elmúlt 70 évet az egyetem és Kína, valamint a magyar-kínai kapcsolatok szemszögéből – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak. Mint mondta, Miskolcnak van egy testvérvárosa Kínában, és egy közeli városban van a legnagyobb keletközép-európai kínai befektetés is, amelyik céggel nagyon jó kapcsolatot ápol Miskolc és az egyetem is.

 A kiállítás október 8. és november 2. között tekinthető meg a Miskolci Egyetem Főépületének földszintjén.

További hírek

Olvasnivaló