Ugrás a tartalomra

Kicsit szúrós és még egy pumát is elriaszt

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. június 17. szerda 08:04
Újabb kölyökkel bővült a Miskolci Állatkert állománya.

Újabb lakó érkezett a miskolci állatkertbe, ahol már hetedik éve, folyamatos az utánpótlás a kúszósülöknél. A csapat idén is egy új kölyökkel bővült, ami Európa-szerte is ritkaságnak számít. A kontinensen összesen öt helyen született idén kúszósül. A most egyhónapos kölyök féléves kora után egy másik állatkertbe kerül.

A kifutót most négyen lakják. A szülők, és egy másik nőstény, valamint az egyhónapos kölyök, aki ha felnő, tüskéivel még egy pumát is képes lenne elrettenteni. A kölyöknek, amikor világra jön, meg vannak ezek a tüskéi, de természetesen akkor még jóval puhábbak, mint a felnőtteké. Pár nappal később már neki is eléggé kemények ahhoz, hogy megfelelő védelmet nyújtson az óvatlan ragadozók ellen.

Három állatkert is sorban áll érte.


A kúszósül, más néven urzon Észak-Amerika nagy részén őshonos. A Miskolci Állatkertben minden évben érkezik utánpótlás. "Ez egyrészt Magyarországon teljesen egyedülálló, hiszen máshol nem jött még világra kúszósül az országban - mondta Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője. - Európai szinten is ritkaságnak számít, hiszen az idei évben rajtunk kívül mindösszesen öt európai állatkertben született kölyök."


Az Észak-Amerikai kúszósülöknél héthónapos vemhesség után általában egy kölyök jön a világra. A most született kicsi apja 7 éve, anyja pedig tavaly érkezett Miskolcra. Észak-amerikai kúszósülöket 2013 óta mutatnak be Miskolcon, a most született kölyök várhatóan 10 hónapos koráig marad itt. Egyelőre három állatkert áll sorba érte, ezért érdemes minél hamarabb megnézni, amíg még itt vannak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!