Ugrás a tartalomra

Kifarolt a kormány a víziközmű-államosítástól, csődhullám fenyeget

24.hu
Utoljára módosítva
2022. december 05. hétfő 15:45
A kormány célja már nem az, hogy az év derekán megkezdett víziközmű-államosítást keresztülverje az önkormányzatokon. Ugyanakkor még senki nem tudja, mi lesz a következő lépés, pedig a vízműcégeket már csődhullám fenyegeti – írta meg hétfőn a 24.hu.  

Megfeneklett az a kormányzat által integrációs folyamatnak keresztelt államosítási törekvés, amelynek keretében az önkormányzati tulajdonú víziközmű-szolgáltatókat megkísérelték az állami tulajdonú Nemzeti Vízművek Zrt. (NV) ellenőrzése alá vonni – olvasható a 24.hu-n

  • A nyár folyamán és az ősz elején az NV képviselői még arról igyekeztek meggyőzni a helyhatóságokat, adják át a társaságnak a rezsiárrobbanás miatt csődközeli helyzetbe került, működőképességük határára érkezett vízműcégeket. 
  • A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) adatai szerint mostanáig az érintett önkormányzatok mindössze 30 százaléka egyezett bele abba, hogy a szolgáltatók vagyonát 100 százalékban átruházzák az NV-re.
  • A kiszivárgott hírek alapján lényegében ultimátumról volt szó: az NV előrebocsátotta, hogy csak azok a cégek kapnak támogatást, melyeknek a tulajdonjogát az önkormányzatok ingyen átadják az államnak. Plusz forrásokra az integrációs tárgyalásokon sem tettek ígéretet, és nem ejtett szó a rezsicsökkentett ár, illetve a közműadó eltörléséről sem. 
  • Az, hogy mi történik a vagyonátadás után, továbbra sem világos. De mivel a folyamat megállt, vége is a történetnek, mert az energiaárak robbanása tönkreteheti a szereplőket. Az önkormányzati vízi- és csatornaközmű-szolgáltatók nagy része legkésőbb jövő március-áprilisra fizetésképtelen lesz, ha nem tesznek beléjük pénz, és dominóelv alapján egymás után dőlhetnek be.
     

További hírek

Olvasnivaló