Ugrás a tartalomra

Komplex terveik vannak Lillafüred megújítására

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. augusztus 05. csütörtök 10:59
Cölöpökön álló sétány a Hámori-tó körül, rendezett parkolók, új pavilonsor az Erzsébet sétányon, felújított Pele-lak – egyebek mellett ezeket tartalmazza a Velünk a Város frakció által elfogadott, Lillafüred komplex megújítását célzó fejlesztési terv.

A Lillafüredi függőkertben, Herman Ottó szobránál tartott sajtótájékoztatót szerdán Varga László (MSZP) országgyűlési képviselő és Simon Gábor, a Velünk a Város frakció vezetője. A téma Lillafüred megújításának terve volt. A frakció ugyanis arról döntött, hogy komplexen fejlesztené a turisztikailag nagyon kedvelt desztinációt.

Ezzel felzárkóztatnák Miskolc más, szintén kiemelt figyelmet kapó területeihez. Mert, ahogy Varga László is sorolta: Miskolctapolcán nemrégiben átadták az Ellipsum Élmény- és Strandfürdőt, Diósgyőrben épül a vár, a belvárosban, egészen pontosan az Avason pedig utakat, közműveket újítottak fel, és hamarosan kezdődik a Horváth tető, a Kilátó rendbetétele. Lillafüreden viszont a függőkert felújítása óta – amire egyébként még 2009-ben nyert el pályázati forrást a város – komoly előrelépés nem történt.

Kiemelt turisztikai helyszín. | Fotó: Mocsári László

– Meggyőződésünk, hogy az említett négy desztinációt egyenlő színvonalon kell fejleszteni hazai és uniós forrásokból. Ezért fogunk dolgozni – mondta az országgyűlési képviselő, megemlítve például az Erzsébet sétány felújítását, valamint azt is, hogy a Hámori-tavat körüljárhatóvá kell tenni.

– Lillafüred az elmúlt 10 évben nem kapta meg azokat a forrásokat, amik szükségesek a fejlesztéséhez. A miskolci önkormányzat átfogó programjait kormányra kerülve tehát támogatni fogjuk az Országgyűlésben – hangsúlyozta Varga László.

Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője további részleteket is elárult. Felelevenítette: Lillafüred 1935 óta hivatalosan is klimatikus gyógyhely, egészségturisztikai fejlesztésekre fókuszálnának tehát. De mitől lesz komplex ez a fejlesztési csomag?

Simon Gábor frakcióvezető (b) és Varga László országgyűlési képviselő: Lillafüred az elmúlt 10 évben nem kapta meg azokat a forrásokat, amik szükségesek a fejlesztéséhez

Attól, hogy több terület is megújulhat. Fontos lenne például, hogy a Hámori-tavat körül lehessen járni – a meredek partfal miatt úgy gondolják, hogy cölöpökön álló sétányon lehetne ezt a legkényelmesebben megtenni. Aztán: az egyik leginkább elhanyagolt rész a Palotaszálló mögötti Magdolna-park, ezt szintén rendbe raknák, új növényeket telepítenének például. Az Erzsébet sétány megújítása – hangsúlyozta Simon Gábor – szintén nem várathat magára, ahogy új pavilonsorra is szükség van. A parkolókat is rendbe kell tenni, lehetőleg úgy, hogy a turistabuszok is könnyen elférjenek. A Pele-lakot szintén felújítanák. És a várat a Palotaszállóval összekötő kerékpárút sem került le a napirendről, jelenleg úgy áll, hogy kézzel fogható közelségbe került a kivitelezés.

A komplex fejlesztést – az első becslések szerint – mintegy 5 milliárd forintból meg lehetne valósítani, és a következő uniós pénzügyi ciklusban prioritásként is fogja kezelni a témát a miskolci városvezetés. A tervek egyébként a frakcióvezető elmondása szerint kedvező fogadtatásra találtak az illetékes minisztériumnál és a turisztikai ágazat irányítóinál.

További hírek

Olvasnivaló