Ugrás a tartalomra

Kondás Vilmos: 2020 az ifjúsági irodalom éve volt

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. január 16. szombat 09:21
„A személyes vásárlás élménye helyett, sokan választották tavaly a web áruházaink könyvkínálatát”.
Fotó: Végh Csaba

Kondás Vilmos negyven esztendeje foglalkozik könyvkereskedéssel.  A 80-as évek elején utcai könyvespultjai voltak, most nála, a miskolci és ózdi Géniusz Könyváruházakban található a legszélesebb választék a régióban. Nem csak tankönyvekből, sikerszerzők írásaiból és új kiadásokból kínálnak széles palettát, de számos régi cím is beszerezhető, ami másutt nem. A koronavírus okozta változások hatásai azonban hozzájuk is elértek.

-Ha a Géniusz Könyváruház vonatkozásában szeretném lefordítani a számok nyelvére ezt a visszaesést, akkor azt kell mondanom, hogy a nagyjából 30 százalékkal csökkent a forgalmunk 2019-hez képest – mesél a tavalyi év mutatóiról Kondás Vilmos.

Tavaly nyílt meg a Géniusz harmadik web áruháza. A tapasztalatok azt mutatják, a vásárlók szívesebben böngésznek otthonról a mostani helyzetben.

- Átalakultak a vásárlói szokások: a kiskereskedelmi forgalom csökkenése mellett a webes eladás 15-20 százalékkal növekedett. A járvány a könyvkereskedelemre is rányomta a bélyegét. Az üzletünk a sétáló utcára néz, így napról napra látjuk, hogy sokkal kevesebb ember jár-kel a belvárosban. Karácsonykor általában a könyvek előkelő helyet foglalnak el az ajándéklistákon. Voltak olyan napok, amelyeken a forgalom emlékeztetett a tavaly decemberire, ám összességében azt kell mondanom, az eladási számok végül jócskán elmaradtak az ünnepekkor megszokottaktól.

Elmaradt dedikálások

Bár kevesebben vásároltak személyesen az üzletben, az egy kosárra eső érték mégis nagyobb volt – persze ez így sem pótolta a csökkenő vevőszámot. Kondás Vilmos szerint a sikerkönyvek sem vonzották be úgy a vásárlókat.

- Tavaly, az év végi időszakban 3-4 dedikálást tartottunk, csupa olyan név fordult meg nálunk, akik képesek tömegével becsábítani az üzletbe az olvasókat, mint Lőrincz László vagy Müller Péter.Ezek az események most elmaradtak. A könyvpiac sajátossága, hogy az igazán nagy sikerkönyvek megjelenését általában az utolsó negyedévre időzítik. 2019-ben jelent meg például Frei Tamás Bábel című könyve, ami uralta az eladási listát, rengetegen keresték, jöttek be miatta a boltunkba. 2020-ban is nagyon sok jó könyvet adtak ki, számos sikerkötet íródott mind nemzetközi, mind hazai vonatkozásban, mégis azt kell mondanom, tavaly nem volt olyan cím, ami magasan a többi felé nőtt volna, olyan, ami tömegesen vonzotta volna be az érdeklődőket. Pedig jelentkeztek új könyvvel sikerszerzők. Úgy hiszem, az emberek féltek, és még mindig félnek kimozdulni, tartanak a betegségtől – hozzáteszem, jogosan. Azt érzem, 2020-ban nem tudtunk örülni a dolgoknak. Éppen ezért talán nem is csábítottak úgy az olyan hétköznapi örömforrások, mint egy új könyv élménye.

Kondás Vilmos szerint mindezek ellenére akadt mutató, ami bizakodásra ad okot.

- Az elmúlt évekhez képest sokkal több ifjúsági könyvet és mesekönyvet vásároltak a szülők és a nagyszülők. Ezt a tendenciát egész évben tapasztaltuk, és karácsonykor, sőt január első napjaiban is erősen kitartott. Az okát abban látom, hogy sokat voltak otthon a gyerekekkel. Számos szülőben – de főleg a nagyszülőkben – még él az olvasás iránti vágy, tudnak értékelni egy szép könyvet, és ezt a szeretetet szerintem igyekeznek átplántálni a gyerekekbe, unokákba is. Az olvasásnak különös varázsa van: átéljük a sorokat, bennünk játszódik le az adott történet, megmozgatja a fantáziánkat. Fejlődik tőle az ember szókincse, gondolatvilága és a lelke is. A könyvekből nem csak kiolvashatjuk, mi a szép, de megtanuljuk azt szépen el is mondani. Mindez – úgy vélem – hasznos lehet a mai fiatalok számára is. Az olvasás emellett átsegíthet a depresszív időszakokon. Számomra Fekete István regényei jelentenek orvosságot a rossz hangulatra: ha nincs jókedvem, leveszem a polcról a Vukot. Annak a nyelvezete, világa megnyugtat, tíz perc olvasás után elfelejtem a gondokat.

A legpontosabb iránytű

- A könyvpiacon örök szabály, hogy a vevő a legokosabb: ő tudja, mi az, ami kell, hogy legyen a boltban. A legtöbb információt tőlük lehet begyűjteni. Amikor kijött a Harry Potter könyvek első része, észrevettük, hogy sokakat érdekel. Emiatt döntöttünk úgy a feleségemmel, hogy rendelünk több ezer példányt. Talán mondanom sem kell, nem bántuk meg ezt a döntést. A Harry Potter sorozatot végül hatalmas népszerűség övezte, mi is nagyon sok példányt adtunk el a később megjelent kötetekből – ekkor már mások is rájöttek, hogy milyen jó üzleti lehetőséget kínál a varázslótanonc története, így minden boltban beszerezhetővé vált a könyv. Ez a példa jól mutatja, hogy a vevő a legpontosabb iránytű. Persze ehhez olyan kollégák is kellenek, akik olvasnak az ilyen jelekből, tudnak beszélgetni a vásárlókkal.


Kondás Vilmos szerint a könyves szakmában is fontos hogy az emberek elégedetten, jó érzésekkel távozzanak az üzletből.
- Nagysikerű, visszatérő akciónk a minden hónap második hétvégéjén megrendezett, csütörtöktől szombatig tartó Géniusz Napok. Ilyenkor – a tankönyvek, nyelvkönyvek és az akciós könyvek kivételével – minden kötetre 20 százalék kedvezményt adunk. Sokan karácsonyi időszakban nem akcióznak, mert abban bíznak, hogy az emberek megvesznek mindent. Mi az idei ünnepek előtt is megtartottuk a Géniusz Napokat. A vevők számítottak rá: mi pedig úgy gondoltuk, sokkal fontosabb a bizalmuk annál, hogy valami gyenge kifogással az üzleti szempontokat teljes mértékben a vásárlói elégedettség elé helyezzük. Ez a hozzáállás pedig meghálálta önmagát: a január általában csendes hónap, de a januári Géniusz Napok alatt a forgalmunk megduplázódott.

A Géniusz napokat 2021-ben  is minden hónap második hétvégéjén csütörtökön, péntekes és szombaton megtartjuk. 


A Géniusz Könyváruház eladási toplistája 2020-ban:

Milli és Rémi 2. - A csavargás folytatódik
Tajthy Krisztina, Boda Lídia
Maradj Miskolcon Alapítvány

Egy ígéret földje - Elnöki memoár I.
Barack Obama
HVG Könyvek

Az Ickabog
J. K. Rowling
Animus Kiadó

Hunyadi - A szűz kardja
Bán Mór
Goldbook

Száguldás és cirkusz
Mészáros Sándor - Bethlen Tamás
Beta Press

Egy ropi naplója 15. - Mély víz
Jeff Kinney
Könyvmolyképző Kiadó

Főzőskönyv - Írások főzésről és evésről
Dragomán György
Magvető Kiadó

Böjte Csaba füveskönyve - Örömhöz segítő gondolatok
Böjte Csaba - Csender Levente
Helikon Kiadó

Ponyvamesék - puha kötés
Vavyan Fable
Fabyen Kiadó

A kastély
Danielle Steel
Maecenas Kiadó

Presser könyve I.
Presser Gábor
Helikon Kiadó

Julie Könyvkuckója
Fábián Janka
Libri Kiadó

Főnix
Dr. Csernus Imre
Jaffa Kiadó

Bogyó és Babóca csengettyűk
Bartos Erika
Citera


 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!