Ugrás a tartalomra

A korlátozások miatt drasztikusan visszaesett az MVK utasforgalma

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. december 05. szombat 00:16
A csúcsidőszakokban is csak alig több, mint ötven százalékos a járatok kihasználtsága, az éjjeli órákban pedig a tíz százalékot sem éri el.
Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

A reggeli és a délutáni csúcsidőszakban elrendelt kötelező járatsűrítések hatására fokozatosan csökken a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) járatainak kihasználtsága – írta lapunk megkeresésére a közlekedési vállalat.
 
Az MVK mérései szerint a villamosok és autóbuszok a legtöbb időszakban maximum ötven százalékos, de inkább ez alatti telítettséggel közlekednek. A november 13. és 19-e közötti időszakot vizsgálva az alábbiak állapíthatóak meg (lásd a grafikonon is):

- a hajnal négy órás üzemkezdet és a reggeli csúcs kezdete közötti három órában összességében a villamosok kihasználtsága negyven, az autóbuszok pedig harminc százalékos; 
- reggel hét és délelőtt kilenc között a villamosközlekedésben hatvan, míg a buszok esetén negyven százalékos a kihasználtság (vagyis vélhetően a középiskolák digitális oktatásra való átállása, és a számos cégnél elrendelt home office miatt átmenetileg megszűnt a reggeli csúcs);
- kilenc és délután egy óra között a villamosközlekedésben „félház” van, az autóbusz-közlekedésben pedig negyven százalékos a kihasználtság.
- A délutáni csúcs első felében (13 és 15 óra között) a buszok és villamosok kihasználtsága is ötven százalék körül mozog, a második négy órában pedig nagyjából visszaáll a délelőtti utasszám.
- Este héttől aztán ugrásszerű csökkenés tapasztalható (minden bizonnyal az este nyolctól életbe lépő kijárási tilalom miatt): a járatok kihasználtsága 10 százalék körüli értékekre csökken.

Forrás: MVK Zrt.


Száz százalékon

A közlekedési cég azt mondja, ennek ellenére is érkeznek kérések további sűrítésre, amire jelenleg már nincs módjuk, hiszen teljes kapacitással pörögnek, sem plusz járműből, sem sofőrből nem áll rendelkezésre több (Az Auchan járatok üzemeltetéséhez már így is plusz autóbuszt kényszerültek bérelni, az eltérő kinézeti buszokra éppen az elmúlt napokban hívta fel a figyelmet az MVK).

- A többletjáratok igénylése mellett pozitív észrevétel is érkezett hozzánk. Többen is dicsérték, hogy a 44-es autóbuszt Görömböly érintésével közlekedtetjük a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban – írták.

Hozzátették azt is, folyamatosan ellenőrzik a járatok terheltségét és ahol szükséges beavatkoznak. Ilyen például az 54-es járat: ahol hétvégén szóló autóbusz helyett a nagy kihasználtság miatt már csuklós közlekedik, illetve november 28-tól szombat és vasárnap  a 17:00-kor a Majális parkból induló 53-as is csuklós autóbusz lesz az utasok kérésére.

A védekezést is segítik

Az MVK emlékeztetett amellett, hogy mindent megtesznek azért, hogy az utazóközönség és a járművezetők is biztonságban legyenek, igyekeznek segíteni a járvány elleni védekezésben résztvevők munkáját is. 

Amint az ismert, a múlt héten indult a koronavírus kimutatására alkalmas antigén gyorstesztelés, melynek lebonyolításához a megyei kormányhivatallal együttműködve két személygépjárművet biztosít az MVK: Az egészségügyi dolgozók pedig a veszélyhelyzet ideje alatt díjmentesen utazhatnak az MVK Zrt járművein a kormányrendeletnek megfelelően. 

A díjmentes utazásra való jogosultságot, a személyazonosságra alkalmas okmánnyal és az egészségügyi intézmény által kiadott 486/2020. (XI.10.) Kormányrendelet 1. számú mellékletével lehet igazolni. A díjmentes utazás a veszélyhelyzet kihirdetésének lejártáig vehető igénybe.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!