Ugrás a tartalomra

Közös munkába kezd a Miskolci Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. szeptember 15. kedd 16:56
Az erről szóló megállapodást kedden írták alá Miskolcon.
Fotó:Végh Csaba

Az oktatási és a kutatási tevékenységekre egyaránt kiterjedő együttműködési megállapodást írt alá kedden a Miskolci Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A most kezdődő közös munka lényegét a felsőoktatási intézmény rektora foglalta össze. Horváth Zita rektor beszédében kiemelte: a a megállapodás különösen fontos számukra, hiszen a Miskolci Egyetemen és a jogelődjüknek tekinthető Selmeci Akadémián is kiemelten fontos terület volt az oktatás mellett a kutatás, valamint a kutatás-fejlesztés.

-  Egyetemünk az utóbbi időszakban részben hazai, részben pedig Európai Uniós forrásból még a korábbiaknál is erősebben tudott bekapcsolódni ebbe a munkába, melyet más felsőoktatási intézményekkel, kutatóintézetekkel, és a területen megjelent cégekkel közösen végzünk. A mostani megállapodás azt segíti, hogy a Miskolci Egyetem innovációs kutatási-fejlesztési projektjeinek eredményeit megőrizzük és abból ami intézményünk és a hozzá kapcsolódó szereplők prosperáljanak - hangsúlyozta.

Pomázi Gyula és Horváth Zita

A megállapodás értelmében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ingyen tankönyveket biztosít a Miskolci Egyetem első éves hallgatói számára, hogy hatékonyabban sajátítsák el a szerzői jogokkal és a szellemi termékkel kapcsolatos tudást. Az együttműködés értelmében viszont – folytatta a rektor – az egyetem is szakértői bázissal támogatja a hivatalt a kutatási-fejlesztési tevékenységekkel kapcsolatosan.

Pomázi Gyula elnök a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának munkáját ismertette. „Minket legtöbbször úgy tartanak számon, hogy ez tulajdonképpen a szabadalmi hivatal. Ami részben igaz is, hiszen ez a hatósági munka is nálunk zajlik, viszont a mi munkánk többrétű. Ezen túl viszont minősítjük a kutatás-fejlesztéssel, innovációval kapcsolatos projekteket is, de a szellemi tulajdonnal, szerzői joggal kapcsolatos ismeretterjesztési és szemléletformálási feladatokat is végzünk – tette hozzá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!