Ugrás a tartalomra

Kulcs a mindennapokhoz

Gallai Judit
Utoljára módosítva
2023. május 21. vasárnap 07:48
Sokszor, sok helyen halljuk: az egyensúly keresése és megtartása a kulcs. Kulcs a mindennapokhoz, kulcs a fejlődéshez, kulcs az élethez. A hétköznapok szinte minden területén. Nyilván nem könnyű ezt megtalálni, és számtalanszor ki is billenünk. Baj-e? Dehogy! Ott kezdődik a tapasztalás, a fájdalom, az öröm. Amit viszont fontos észben tartanunk, hogy ezek a kisebb–nagyobb billenések adják majd meg a lehetőségét annak, hogy megtaláljuk végül a saját egyensúlyunkat.
Fotó: Pixabay

Hogyan is értem ezt? Vedd le a maszkot, és tedd félre a szerepet, amit játszol. Tedd, amire vágysz. Ha este egy pohár borra vágysz társaságban, semmi gond; de legyen helye az életedben a teának is, akár egyedül elfogyasztva. Egyél meg egy kocka csokit vagy kettőt, rendelj pizzát, és kerüljön be az étrendedbe emellett a sok zöldség, gyümölcs és saláta is. Menj futni, jógázni, úszni, de semmi sem történik, ha néhanapján otthon maradsz, és megnézel egy filmet. Öltözz csinosan, elegánsan, más napokon, ha úgy érzed, elég a farmer is. Nem kötelező semmi, görcsösen pedig különösen nem szükséges külső elvárásoknak megfelelned. Nem írtad alá, tudod. Nevess hangosan, sírj, ha úgy érzed, utazz messzire, nézz be a plázába, majd gubózz be otthon a csöndben és olvass. A saját érzéseid szerint.

Ha mégis pontosabb meghatározást szeretnél, számos ötlet lehet a segítségedre az egyensúlyod megtalálásában. Mire gondolok? Például, ha korán ébredsz, az elvégzett teendők listája valószínű hosszabb lesz és hatékonyabb is. Ez ne legyen kényszer és ne járjon fájdalommal sem. Kezdd mindig egy egészen kicsivel korábban a napot, meglátod, szépen lassan hozzászokik a szervezeted is. Nyilvánvaló, hogy lehetetlen mindent pontosan, adott időben elvégezni. Fizikai képtelenség. Legyen prioritás, állíts fel fontossági sorrendet a tevékenységek között. Légy tudatában, hogy nem lesz mindig, minden nap ugyanannyi időd arra, amit szeretnél véghez vinni. Hétvégén több idővel rendelkezel, itt viszont figyelj arra, hogy töltődj is közben. Ne a telepeid merítsd le a hét kezdetére. Esténként érdemes végiggondolni, a következő napon mit szeretnél kipiálni a képzeletbeli listádról. Hagyj magadnak rugalmasan lehetőséget arra is, hogy néha meggondold magad útközben.

Pénzen luxus kapható, de ezt mindannyian tudjuk, hogy nem minden. Ha az anyagi javak alá rendeljük az egészségünket, tulajdonképpen a pénz oltárán áldozunk. Kezdj törődni az egészségeddel, mielőtt még túl késő. A mozgás, a helyes táplálkozás, az elegendő folyadék fogyasztása apró lépésekkel is kezdhető. Ha az elhatározás már megvan, akkor a motiváció rendben. A kiegyensúlyozott mindennapok eléréséhez alapvető fontosságúak.

Tanulj meg, és merj nemet mondani. Nem tudsz mindig mindenkit boldoggá tenni. Tudnod kell meghozni olyan döntéseket, melyek téged szolgálnak. Olyan embereket tarts magad közelében, akik megértenek, elfogadnak, és elfogadják az értékrended is. Mi több, hagynak neked elegendő teret is. Így lesz időd a családodra és a barátaidra is, azokra, akik törődnek veled. Az együtt töltött minőségi idő mindannyiótok számára elhozza a békét, a feltöltődést – az egyensúlyt. Légy hálás ezekért a pillanatokért. Értékeld, amit elértél, az apró sikereket, ami a mindennapjaid része. Így leszel elégedett a munkádban és a magánéletedben is.

 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!