Ugrás a tartalomra

A kultúra művelőinek fejezték ki köszönetüket

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 20. csütörtök 16:26
A magyar kultúra napját ünnepelték a megyei önkormányzatnál csütörtökön. A rendezvényen átadták az Erdélyi Magyar Örökség Díjakat a kultúra négy helyi művelőjének.

A megyei önkormányzat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatallal közösen ünnepelte Kölcsey Ferenc Himnuszának születésnapját. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, fontos, hogy a kultúra mindenkié legyen, a nagy és a kis települések lakóié is.

– A mai ünnepeltért csak körül kell néznünk, a magyar kultúra megmutatkozik a képekben, a szobrokban, a könyvekben, de akár az ékszerekben is. Nemzeti kultúránk felbecsülhetetlen gazdagságú erő. Akárhol is éljünk a világban, hagyományainkba kapaszkodunk. A kultúra tehát körülvesz minket, és meghatározza közösségi létünket – mondta, idézve Csoóri Sándor költő szavait, majd érdekességképpen bemutatott egy kalocsai vőfélykendőt, mondván: egy kulturális államtitkár zsebében mindig lapulnak kulturális kincsek.

Bánné Gál Boglárka ünnepi beszédében felidézte a kultúra napjának kialakulását. – A kéziratok tanúsága szerint Kölcsey Ferenc január 22-én tisztázta le a Himnuszt, amit később Erkel Ferenc zenésített meg. Ez a magyar nemzet identitásának kifejezőeszköze lett, a magyar kultúra napját pedig 1989 óta ünnepeljük – mondta a megyei közgyűlés elnöke, majd hozzátette, a magyarok természetüktől fogva mindig csak adtak alkotásokat mások szolgálatára. – Borsod-Abaúj-Zemplén megye megannyi tehetséges embert rejt, akik teremtő tevékenységet végeznek hazánkért. 

Az ünnepségen átadták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Erdélyi Magyar Örökség Díját Erdő Zoltán klarinét-, tárogató- és kamaraművésznek, zeneiskolai tanárnak, Pápai Ferenc népművelőnek, kulturturisztikai szervezőnek, Széphalmi Jurkó László iparművésznek és Tuzáné Mák Zsuzsanna középiskolai tanárnak, erdélyi utak szervezőjének.

Juhász Ákos képgalériája

Pápai Ferenc úgy nyilatkozott, majdnem megkönnyezte, amikor megtudta, hogy díjat kap. – Eddig minden évben Szatmárcsekén ünnepeltem ezt a napot, volt, hogy Kányádi Sándorral. Azt gondolom, újítani kell, és ha most éppen nem is utazunk el Erdélybe, gondolatainkkal kell ott lennünk, hogy megtaláljuk romlatlan önmagunkat – mondta. 

Pohárköszöntőt Demeter Zoltán országgyűlési képviselő tartott. Az ünnepségen fellépett a Bodrog Néptáncegyüttes, a Reményi Ede Kamarazenekar vonósötöse, Jacsó Pál költészetkedvelő ügyvéd pedig verset mondott.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!