Ugrás a tartalomra

Látványterveken a Miskolci Egyetemre költöző levéltár, valamint az adatelemző központ épülete

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. május 14. péntek 12:13
Idén elindul az építkezés, várhatóan 2023-ban át tudják adni az új épületeket, és megkezdődhet a tényleges munka a Miskolci Egyetem Tudományos Adatelemző Módszertani Központban és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástárban – tudta meg lapunk Prof. Dr. Horváth Zita rektortól.

A Beruházási Ügynökség által a projektre vállalható kötelezettségek felső határa 9 milliárd 682 millió forint, az idei központi költségvetésből 3 milliárd 162 millió forint használható fel a beruházásra – derült ki a Magyar Közlönyből.

Egy-két éven belül tehát rá sem fogunk ismerni a Miskolci Egyetem könyvtárára, ami több új funkcióval is bővül. A teljes alapterület több mint 13 ezer négyzetméter lesz. Rövidesen megkezdődhet az építkezés a campuson, a részletekről Prof. Dr. Horváth Zita rektor tájékoztatta lapunkat.

A teljes alapterület eléri a 13 ezer négyzetmétert. | Fotó: a Műépítész Kft. hivatalos Facebook-oldala

– Mind a levéltár, mind a könyvtár óriási adatvagyon birtokosa, ezt azonban használni kell: a klasszikus, hagyományos kutatásokon túl napjaink legfrissebb fejlesztési irányai, a mesterséges intelligencia alapú megoldások, valamint a „big data”, vagyis a nagy adatállományok elemzése új lehetőségeket jelentenek számunkra. Ez a központ ennek lesz a bázisa. Kihasználjuk tehát a humán és a műszaki, informatikai tudásban rejlő lehetőségeket – mutatott rá a rektor.

Használnák az óriási adatvagyont

A levéltárat az egyetemi polgárokon – oktatókon, kutatókon és hallgatókon – túl a leendő hallgatók, környékbeli középiskolások és tanáraik is használhatják majd. A Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei fiókja jelenlegi, bírósággal közös épületéből „beköltözik” az egyetemre (az alsózsolcai állománnyal együtt). Egy helyen kap tehát új, modern épületet a levéltár, megtartva az eredeti, jogszabály által meghatározott feladatait, ugyanakkor óriási potenciál van az egyetemmel való együttműködésben. A felsőoktatási intézmény könyvtára, levéltára, és múzeuma szintén kívül-belül megújul és fizikai, szellemi értelemben is összekötik a megyei levéltárral. Közös kutatások, kiállítások, képzések, továbbképzések adják az együttműködés alapját. A megyei levéltár munkatársai, vezetői is „költöznek” az intézménnyel.

A megyei levéltár az egyetemre költözik

– Komoly szellemi bázis lesz – hangoztatta a rektor.

A projekt egyébként még 2017-ben indult, egy kormányelőterjesztés értelmében a beruházás előkészítési alapból finanszírozni tudta az egyetem az építészeti és szakmai tervek előkészítését. A mostani kormányhatározat a kivitelezés összegét határozta meg a lezajlott közbeszerzés alapján. Idén elindul az építkezés, várhatóan 2023-ban át tudják adni az új épületeket és megkezdődhet a tényleges munka.

További hírek

Olvasnivaló